kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ezt jól kifőztük!

Régebbi korok kultúrái az étkezésnek, az ételeknek nagy jelentőséget tulajdonítottak. Bizonyos ételeket, illetve étkezési szokásokat gyógyító erejűnek ismertek. Nem véletlen, hogy egyes mesékben is az élet vize mentette meg a szereplőket, vagy pedig az ajándékba kapott bögréből származó tej csodálatos erőt kölcsönzött a kis mesehősnek. A magyar paraszt életnek nevezte a búzát, és keresztet vetett a kenyérre, mielőtt felvágta volna. A hinduk Istennek ajánlják az ételt, mielőtt ők maguk nekilátnának, s épp ezért igyekeznek a lehető legjobban elkészíteni azt, mentesen mindentől, ami tisztátalan vagy ártalmas.
"Amit eszel, azzá leszel" — ez a mondás számunkra is ismerős. Mégis, kevesen gondolnak bele, milyen sok múlik a táplálékunkon.
Ma csupán az anyák és a nagymamák főztje készül azzal a szándékkal, hogy minél inkább használjon annak, aki elfogyasztja. A vendéglői ételek, a boltokban kapható élelmiszerek készítésekor a legfőbb szempont az eladhatóság (lehetőleg minél nyereségesebben), s ennek rendelik alá az egészségességet, a tápértéket és minden egyebet. Ezért kerülhet az ételekbe allergiát okozó mesterséges színező- anyag vagy a gyomrot tönkretevő ízfokozó, ezért termesztenek annyi vegyszerrel extra méretű és garantáltan kukacmentes gyümölcsöt és zöldséget, s leginkább ez a mozgatórugója annak is, hogy a géntechnológiát alkalmazni kezdték az élelmiszer-termelésben.
Az adalékanyagokat, a vegyszereket, a génmanipulált élelmiszer-alapanyagokat nem ismerhetjük fel, ezért fontos lenne, hogy a csomagoláson feltüntessék jelenlétük, s ennek alapján dönthessük el, hogy el akarjuk-e fogyasztani az adott élelmiszert vagy nem.
Vannak olyan technikák, amelyek használata nem a termelő és a fogyasztó magánügye. Ilyen a géntechnológia, amelynek velejáróit még nem ismerjük, de félő, hogy a genetikai változások elszabadulhatnak az irányításunk alól, és a vegyszereknek ellenálló haszonnövények mellett megjelenhetnek a vegyszereknek ellenálló gyomnövények is, vagy a gyorsan növő sertések helyett a gyorsan és hatalmas méretűre fejlődő patkányok. Rémálmaink képeit a ma már szinte mindenre képes tudomány valósággá változtathatja — egy kis melléfogással. És akkor mi, az ártatlan szemlélődők hiába mondanánk, hogy ki mit főzött, egye meg...
Mielőtt még teljesen elfelejtjük, hogyan főztek nagymamáink, hogyan tették el a befőttet tartósítószer nélkül, hogyan sütöttek kenyeret és állománymódosítók nélküli teasüteményt, s milyen finomak voltak a kiskertben termelt, vegyszer nélküli, nem kényszerérlelt, esetleg apró, de annál ízesebb gyümölcsök és zöldségek — mindezek előtt talán nem ártana végiggondolnunk: áldozatul eshetünk-e a minél nagyobb hasznot remélő nagytermelők furfangjának, vagy inkább mégis az életet adó ételt választjuk?

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.