kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Közeledik a Monsanto génmanipulált szójababja

A szója világszerte milliók étrendjének fontos alkotóeleme. Sokféle származékát használják, mint pl. az étolaj vagy a háziállatok számára készített magas fehérjetartalmú kiegészítők. Annak ellenére, hogy a szója fő felhasználása a takarmányozás, rengeteg emberi élelmiszerben is előfordul.
De úgy tűnik, a szójapiac változások előtt áll. Az Egyesült Államok vegyipari óriása, a Monsanto már talált olyan termelőket, akik hajlandók legújabb szójafajtáját, a Roundupra Kész Szójababot (RRS), amit kifejezetten a Monsanto gyomirtója, a Rounduppal szembeni ellenállóképességgel ruháztak fel — génkezelés alkalmazásával. Miután termelőket talált, most vevőket keres az RRS-re, aminek első termését 1996 őszén aratják. Az Európai Unióba mind emberi, mind állati táplálékként történő behozatalát engedélyezték.
A Roundup a Monsanto glyphosate-ra használt márkaneve. Egy — de csakis egy — előnye van a Roundupra Kész Szójababnak: túléli a Rounduppal történő kezelést, lehetővé téve a gazdáknak, hogy azután is alkalmazzák a vegyszert, miután a növény kikelt. Ez a haszon leginkább a Monsantónál jelentkezik, mivel az RRS eladása kéz a kézben halad a Roundup eladásával, ami a cég egyik legkeresettebb terméke.
A Monsanto célja a géntechnológiával az, hogy termékeit a lehető legnagyobb mértékben terjessze, bármi legyen is a következmény. Ezt az erőszakos hozzáállást igazolja az a mód, ahogyan a Monsanto az USA piacára dobta a teheneknél magasabb tejelválasztást serkentő rekombináns szarvasmarha növekedési hormonját (rBGH). 1994-ben három brit kutató állítása szerint a Monsanto évekig megakadályozta azokhoz az adatokhoz a hozzáférést, amelyek nem kívánt kutatások eredményeit közölhették volna a szer szarvasmarhákra kifejtett hatásairól.
1994-ben a Monsanto beperelt két USA-beli tejüzemet, mert azok rBGH-mentesként címkézték és reklámozták az általuk forgalmazott tejet. Ám a Monsanto elvesztette a pert, és a tejüzemek visszatérhetnek az eddigi címkézésükhöz és hirdetéseikhez. Az Európai Közösségben legalább 2000-ig betiltották az rBGH használatát.
A szója annyira elterjedt mindennapi életünkben, hogy ha például allergiás reakciók jelentkeznek, rendkívül nehéz lesz még annak a kiderítése is, hogy szója okozta-e a tüneteket.
Az Amerikai Szója Szövetség adatai szerint az amerikai mezőgazdaság 14 milliárd dollárnyi szójatermésének körülbelül 25%-át európaiak veszik meg. A szójaszármazékok felhasználói, mint az Unilever, a Nestlé és a Danone választás előtt állnak: támogatják-e a Monsanto szójababját, ezzel kísérleti nyúlnak használják a fogyasztókat, és hatalmas géntechnológiai laboratóriumnak az ökológiai rendszereket.
A Roundupra Kész Szójabab se nem olcsóbb, se nem egészségesebb, se nem ízletesebb. A fogyasztónak semmi hasznot nem hoznak, annál többet a Monsantónak. A géntechnológia ismeretlen kockázatokat hordoz magában — a fogyasztók, a termelők és a mindannyiunkat eltartó biológiai sokféleség számára egyaránt. A szójatermelő gazdáknak el kellene kerülni ezeket.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.