kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A szoptatás a természetes

A Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége (World Alliance for Breastfeeding Action — WABA) ajánlása szerint 1997-ben a szoptatás világhetének témája: Szoptatás: a természetes út. A szoptatás világhetének célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a szoptatás környezetkímélő voltára és a mesterséges táplálás környezetet veszélyeztető hatásaira. Arra ösztönöz, hogy a szoptatást támogató csoportok környezetvédő szervezetekkel összefogva a világ minden pontján késztessék a kormányt és a társadalmat a szoptatás támogatására.
Sok érv szól amellett, hogy az asszonyok anyatejjel táplálják gyermeküket. Az anyatej a legjobb, a legértékesebb táplálék, amit egy kisbaba kaphat. Véd a betegségektől, és biztosítja az egészséges testi-lelki fejlődést.
A szoptatás az anya egészségét is óvja azáltal, hogy csökkenti a petefészek- és a mellrák kialakulásának esélyét, mérsékli a szülés utáni vérzést és a vashiányos vérszegénység fellépésének valószínűségét. Késlelteti a peteérést, így meggátolja túl korai újabb terhesség létrejöttét.
A szoptatás növeli az anya önbizalmát, hitét abban, hogy képes megóvni és táplálni gyermekét, s csökkenti a reklámozott árucikkektől való függőségét.

A szoptatás mind gazdasági, mind szociális és környezetvédelmi szempontból jótékony hatással van a társadalom összes szektorára. Ennek ellenére az utóbbi évtizedekben sok tényező hatott a szoptatás ellen. Ezek közül kiemelkedik a tápszergyártó cégek agresszív marketingtevékenysége és a szoptató anya társadalmi támogatásának hiánya.
Minden évben csecsemők milliói betegszenek meg amiatt, hogy nem szoptatják őket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint évente másfél millió gyermek halála lenne megelőzhető, ha szoptatná őket édesanyjuk.
Ezért életbevágóan fontos, hogy erőfeszítéseket tegyünk a szoptatás elősegítésére, támogatására és védelmére. A társadalom minden tagját hozzá kell segíteni ahhoz, hogy felismerje a szoptatás előnyeit, és megtalálja a szoptató anyák támogatásának számára legmegfelelőbb módját.
A szoptatás az anya természet adta joga. Minden asszonynak helyes tájékoztatást és támogatást kell biztosítani annak érdekében, hogy élni tudjon természet adta jogával. Tudnia kell, hogy a csecsemőjének is joga van az anyatejhez.
A szoptatás világhete jó alkalom arra, hogy a világ különböző tájain élő, de hasonló gondolkodású emberek összefogjanak annak érdekében, hogy helyreállítsák a szoptatás kultúráját — a kultúrát, amely megbecsüli az életet mint ajándékot, és nem tér le a természet által kijelölt útról.
Valószínű, hogy a szoptatás legkevésbé közismert előnye a környezetbarát volta. A mesterségesen előállított tápszerek és bébiételek előállításának, szállításának és használatának minden egyes fázisa ökológiai károsodást okoz. Az anyatej természetes és mindig megújuló erőforrás. Ha anyatejet adunk a csecsemőknek, ezzel elkerüljük természeti kincseink egy részének elpusztítását, és csökkentjük a keletkező hulladék és a szennyező anyagok mennyiségét.
A tápszerek előállítása komoly energia-felhasználással jár
A bébiételek porítása igen magas hőmérsékleten folyik. Az eljárás világszerte hatalmas mennyiségű villamos energiát igényel. Ezt az energiát olyan erőművekben állítják elő. amelyek igen drágák, és nagymértékben szennyezik a környezetet.
Az anyatej természetes úton keletkezik. Az anya által fogyasztott teljesen átlagos élelmiszerek természetes, felbecsülhetetlenül értékes és a gyermek igényeihez alkalmazkodó táplálékká alakulnak át. Ez a legkisebb energiafelhasználással járó táplálék-előállítási folyamat, ami valaha is létezett a földön.
A mesterségesen előállított tápszerek szennyeződhetnek
A tápszer nagyüzemi módszerekkel előállított anyag, ami sokrétű gyártási folyamaton, dúsításon és átalakításon megy keresztül, mire a tehéntejből csomagolt tápszerpor lesz. Sajnos bebizonyosodott, hogy szennyeződhet ártalmas baktériumokkal, radioaktív anyagokkal, kemikáliákkal, idegen testekkel. A víz hozzáadása újabb szennyeződési veszélyt jelenthet.
Az anyatej élő anyag. Minden asszony teje a saját gyermeke szükségleteinek megfelelő összetételű. Ráadásul az anyatej folyamatosan változik — egy szoptatáson belül, és napról napra is —, így követve a gyermek mindig alakuló igényeit. Ha az anya kórokozóval fertőződik, szervezete antitesteket termel, hogy leküzdje a betegségeket. Ezek az antitesteket az anyatejben is megjelennek, így biztosítva a gyermek védelmét.
Példák a tápszerek szennyezettségére
1997 — Nagy Britannia: Kivonták a forgalomból a Milumil tápszereket, mivel a széria szalmonellával fertőződött.
1997 — Magyarország: az Egis Gyógyszergyár Robébi B tápszerének egy szériáját szalmonellafertőzés miatt kivonták a forgalomból.
1997 — USA: Hamisítás és egészségtelen előállítási körülmények miatt bevonták a Nestlé Carnation elválasztó tápszerét. 11 317 esetben okozott emésztőszervi megbetegedést.
1996 — USA: A 32 oz. (kb. 900 g) kiszerelésű Carnation Alsoy Concentrate elnevezésű tápszersűrítményt kivonták a forgalomból, mivel a csomagolás tetején "Ne adjon hozzá vizet!" felirat szerepelt. A hibás címkézés miatt előfordulhatott volna, hogy a gyermekek hígítatlan, koncentrált formában fogyasztják a tápszert. A dobozban lévő cédula javasolta a víz hozzáadását.
1996 — USA: Kivonták a forgalomból a Heinz alma-szilva bébiitalt, mert ólomtartalma jóval meghaladta a megengedett mennyiséget.
1994 — Sri Lanka: A vámtisztviselők visszaküldtek egy nagy tétel Lengyelországból származó Nestlé-tejport, radioaktív szennyeződés miatt.
1993 — USA: Kivonták a forgalomból a Nutramigen elnevezésű tápszert, mivel üvegszilánkokat találtak benne.
1993 — USA: A Soyalac tápszer szalmonellafertőzést terjesztett, ezért felfüggesztették a forgalmazását.
A tápszeriparhoz kapcsolódó szállítás fölösleges környezetszennyezéssel és üzemanyag-pocsékolással jár
A tápszer- és bébiétel-készítéshez szükséges friss tehéntej, gabona és más adalékanyagok hatalmas utat tesznek meg már feldolgozás előtt, majd kész termékként újra útra kelnek a helyi és központi raktárak felé, innen pedig a nagy- és kiskereskedők üzleteibe visz az útjuk. Sok ország importál tápszert, bébiételt és cumisüveget a világ távoli tájairól. Ez a sok utaztatás rengeteg üzemanyagot igényel, és hozzájárul a levegőszennyezéshez is.
Az anyatejet nem kell szállítgatni, hiszen, ha a gyermek az édesanyjával van, mindig rendelkezésére áll a táplálék is.
Az anyatejnek nem kell különleges csomagolás
A tápszercsomagoláshoz fémet, papírt és műanyagot használnak. A cumik, cumisüvegek és egyéb csecsemőtáplálást szolgáló kellékek gyártásához műanyag, gumi, szilikon és üveg szükséges.
Az 550 millió konzervdobozzal, amit az USA-ban évente tápszercsomagolásra felhasználnak, másfélszer körberakhatnánk a Földet.
1987-ben egyedül Pakisztánban 4,5 millió cumisüveget adtak el. Ha ezeket egymás tetejére állítanánk, az oszlop teteje elérné a Mount Everest csúcsát.
Az elkészítés újabb veszélyekkel jár...
Egy három hónapos, üvegből táplált gyermek napi tápszeradagjának hígításához egy liter víz szükséges. Újabb két liter víz kell az üvegek és cumik sterilizálásához. Ha a vizet fatüzeléssel forralják, egy év alatt több mint 73 kg fát kell elégetni a tápszer elkészítéséhez.
A világ sok táján nagy kincs a tüzelő és a víz, kevés anya engedheti meg magának, hogy megfelelően tisztán tartsa a cumikat, az üvegeket és az edényeket, és hogy fölforralt és lehűtött vizet használjon a tápszerkészítéshez.
Az anyatej mindig fogyasztásra készen, megfelelő hőmérsékleten áll rendelkezésre. Soha nem kell sterilizálni, mégsem rejti magában a fertőzés veszélyét.

Az anyatej a legegészségesebb
Az ipari szennyező anyagok, mérgek, mint például a dioxin és a PCB-k, megtalálhatóak ételeinkben, szervezetünkben és mindenhol a természetben. A PCBk más szennyeződésekkel együtt, bizonyos esetekben kimutathatók a tehéntejben és az anyatejben is.
Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei gondosan kivizsgálták a természetesen előforduló mérgező anyagok csecsemőket veszélyeztető hatását, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szoptatás előnyei jóval felülmúlják az anyatejben található toxinok (mérgek) által okozott kárt. A WHO állásfoglalása szerint tehát a szoptatás minden más csecsemőtáplálási módszernél előbbre való.
Tudományos kutatások eredményei szerint a magzat már az anyaméhben toxinok hatásának van kitéve, és emiatt sérülhet a rövid távú emlékezete. Születés után a gyermek memóriája a szoptatás időtartamával arányos mértékben áll helyre.
A legmegnyugtatóbb fejlemény azonban az, hogy az anyatej méregtartalma csökkent az utóbbi időben. Példának okáért a Norvégiában és Nagy-Britanniában mért dioxin-koncentráció 35%-kal csökkent 1988 és 1994 között.
A hulladékfeldolgozás szennyezi a levegőt, a talajt és a talajvizet
Az iparilag előállított bébiételek csomagolása, az etetéshez használatos cumisüvegek, cumik és nyugtató cuclik használat után rendszerint szemétre kerülnek. (Nálunk még szerencsére nem divat, de már népszerűsítik az egyszer használatos cumisüvegeket!) Ezek a termékek nem biológiailag könnyen lebomló anyagból készülnek. A cumisüvegekhez, cumikhoz fölhasznált műanyag lebomlása 200—450 év múlva várható. Az üveg meghatározhatatlan ideig üveg marad, nem bomlik le.
A hulladék leggyakrabban az óceán mélyére, szárazföldi szeméttelepre vagy szemétégetőbe kerül. A szeméttelepek szennyezik a talajvizet. Egyes országokban nincsenek elkülönült szeméttelepek. A hulladékégetés jelentősen szennyezi a levegőt. Műanyag égetésekor például a keletkező füst dioxint és más mérgező anyagokat is tartalmazhat.
Szoptatás során semmiféle hulladék nem keletkezik. Nem kell a hulladék tárolásáról, semlegesítéséről gondoskodnunk, az anyatejet nem kell elkészíteni, sem csomagolni.
A WABA anyagát fordította
Dr. Sarlai KatalinJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.