kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Természetes monopólium — pénztárcánk nyelvére fordítva

Egy aggódó édesanya hívott fel a minap telefonon. Hiába tárcsázza a szomszédunkban lakó némettanárnőt, akinél a kislányának kellene éppen órán lennie, a vonal nem válaszol. Átszaladok, és megtudom, hogy 5 hete megváltozott a telefonszámuk. Egy hónapig jelzi az automata a számváltozást, "kérjük, hívja a tudakozót", utána semmi. Évente egyszer adnak ki új telefonkönyvet, amely szinte abban a pillanatban elavul. Nem lehetne a nagyarányú fejlesztések idején inkább módosító jegyzékeket kiadni, de azt akár minden hónapban?
Miközben a Matáv tavaly igen szép nyereséggel zárta az évet, az egyéni főállomások előfizetési díját 1997 januárjától 33%-kal, a helyi beszélgetéseket munkanapokon a kedvezményes 7-9 óra, valamint 15—18 óra között 9,37 Ft/130 másodpercről 11,25 Ft/110 másodpercre, azaz 42%-kal emelte. Még szebb ajándék, amit az információs szupersztrádán felzárkózni igyekvők kaptak azzal, hogy az Interneten szörfözők nemzetközi összehasonlításban sem olcsó tarifái kb.70%-kal emelkedtek.
Ehhez jön hozzá az állandó számváltozások okozta bosszúság, az, hogy a fenti tanárnő új számát például még két hónap múlva is hiába kérdeztük a tudakozóban, vagy az, hogy a telefonkönyvben sok intézményt csak nagy rejtvényfejtői gyakorlattal lehet megtalálni. Példaként talán ennyi is elég, mindenki melléteheti a maga bosszúságait.
Eszembe jut, amit tavaly egy kongresszuson hallottam. Néhány év alatt a Matáv az európai élvonalnak megfelelő szintre szándékozik csökkenteni a dolgozói létszámát. Hazai bérek, hazai szolgáltatás, hazai infláció — élenjáró munkanélküliség...

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.