kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Múzeumtipró kamionok

Összedőlés fenyegeti a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum épületét — olvashatjuk a Népszabadság 1997. szeptember 4-i számában. Az ország első mezőgazdasági szakiskolájaként 1781-ben épített műemléket 1973-ban újították fel, de most már repedeznek a falak és rogyadozik a boltozat. Bár aládúcolással és egyéb módon próbálják megóvni az épületet az összedőléstől, de így is ki kellett költöztetni a múzeum északi szárnyát, ahol a néprajzi és helytörténeti tárlat helyezkedett el. Egy újabb felújítás 100 millió forintba kerülne, de ekkora összeget nem tudnak előteremteni. A károk fő okozója a 44-es főút kamionforgalma.
A Levegő Munkacsoport már évek óta javasolja, hogy a kamionok adóját jelentős mértékben emeljék fel, és az így keletkező bevételből megfelelő összeget különítsenek el az általuk okozott károk megtérítésére. Azonban a kormány nemhogy erre az intézkedésre nem hajlandó, hanem még el is engedi a külföldi kamionok túlnyomó többségének az adóját, ami évi 50 milliárd forint nyílt támogatást jelent részükre. A károkat és azok felszámolásának költségeit pedig majd a magyar adófizetők állják...

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.