kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Forgalomcsökkentő intézkedések Nagy-Britanniában

1997. március 20-án a brit parlament jóváhagyta a közúti közlekedés csökkentéséről szóló törvénytervezetet, amelynek célja, hogy csökkentse a forgalmat a közutakon a szigetországban. Ismereteink szerint ez az első ilyen jellegű törvény Európában. A törvény úgy szól, hogy a helyi önkormányzatok közlekedési felelőseinek ki kell dolgozniuk a forgalomcsökkentési terveket térségükben, amelyeket majd a közlekedési miniszter megvizsgál, és dönt a terv végrehajtását elősegítő összegek odaítéléséről. A következő cél az, hogy ugyanilyen javaslat szülessen, csak már országos átfogó tervekkel.
Bár e törvény elfogadása után a dolgok nem fognak szükségszerűen javulni, a környezetvédőknek ezzel újabb lehetőségük van rámutatniuk, hogy a forgalom csökkentése az egyetlen mód, hogy a közlekedéspolitika fenntartható legyen.

130 ezer új állás jöhet létre ezzel a törvénnyel. A Föld Barátai nevű szervezet számára dr. Tim Jenkins készített egy tanulmányt, amely szerint az autóiparban 40 ezer állás szűnik majd meg, de 130 ezer viszont keletkezik más iparágakban a buszok, vonatok, kerékpárok stb. megnövekedett használata folytán. Ezek a számok a tervezett második forgalomcsökkentési törvényen alapulnak. Ez még ugyan nem lépett életbe, de az erre vonatkozó javaslatot be fogják nyújtani, amilyen gyorsan csak lehet.
A tanulmány 10 fontért beszerezhető a Föld Barátaitól drótpostán: webmaster@foe.co.uk
(Concrete Action)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.