kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Svájc nincs egyedül

Európa legismertebb környezetvédelmi szervezetei közül öt, közlekedéssel foglalkozó csoportosulás összefogott, hogy támogassa Svájcot abban a csatában, amelyet az Európai Unióval kell folytatniuk a tranzitforgalmat érintő kérdésekben. Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E), a Greenpeace, a Világ Természetvédelmi alap (WWF), az ITE (Initiative Transports Europe — Európai Közlekedési Kezdeményezések) felszólították Brüsszelt, hogy ismerje el a tényt, hogy Svájc sokkal inkább követi az EU szabályait, mint az EU maga.
Áprilisi közleményükben az öt szervezet a következőket írta: "Az EU semmibe veszi saját alapelveit és stratégiai célkitűzéseit, amikor arra kényszeríti Svájcot, hogy kössön kompromisszumokat a tranzit teherforgalmi adók ügyében. Svájc a 350 ECU-s (600 svájci frankos) tranzitdíjjal "a fizessen a szennyező" elv szerint jár el, és mindemellett támogatja a vasúti és kombinált fuvarozást. Ez a két elv pedig fontos eleme az EU közlekedésipolitikájának."
Az évekkel ezelőtt bevezetett 28 tonnás korlátozás megszüntetését Bern visszautasítja, és az erről folyó viták már régóta megrekedtek. Az utóbbi hónapokban Svájc kijelentette, hogy hozzájárulna 40 tonnás teherautók áthaladásához is útjain, ha azok megfizetik a 350 ECU-s díjat, amellyel fedezhetnék az okozott költségek nagy részét.
A jelenlegi, holland elnökség remélte, hogy megegyezésre lehet majd jutni az ügyben, de ez most lehetetlennek tűnik, leginkább azért, mert Brüsszel visszautasította a berni, 350 ECU-s ajánlatot (helyette 200 ECU-t szeretnének).
Az öt szervezet két mítoszra mutat rá, amelyek uralják az EU álláspontját. Az egyik ilyen mítosz az, hogy a Svájcon áthaladó tranzitforgalom drága — valójában jelenleg ez a legolcsóbb út az Alpokon keresztül, és még a 350 ECU-vel együtt is az marad. A másik mítosz azt hangoztatja, hogy a 28 tonnás korlátozás miatt másfél millió teherautó kényszerül kerülőútra. Az öt szervezet szerint ez a szám csak 0,6 és 0,7 millió között van.
(T&E Bulletin)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.