kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Cora növelte a személygépkocsi-forgalmat....

A törökbálinti Cora bevásárlóközpontba érkezők fő közlekedési irányának, az áruház vonzáskörzetének és vásárlási szokásokat alakító hatásának a megismerése volt a célja annak a vizsgálatnak, amelyet a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. készített a Levegő Munkacsoport megbízásából. A személyes megkérdezés módszerét alkalmazó vizsgálatot július végén egy hétköznapon és egy hétvégi napon végezték el.
A Cora áruház vezetősége nem járult hozzá ahhoz, hogy ezt — a térség közlekedéstervezése szempontjából is fontos — megkérdezést az áruházban vagy annak parkolójában végezzék. Ezért a bevásárlóközpont területét elhagyó járműveket a rendőrség segítségével állították meg a kérdezőbiztosok, és tették fel kérdéseiket a gépkocsikban utazóknak.
A vizsgálat tanúsága szerint a vásárlók 54 százaléka vidéki településről érkezett (Törökbálintot is beleértve), 46 százalékuk pedig Budapestről. A fővárosiak nemcsak a szomszédos XXII. (11 százalék) és XI. kerületből (9 százalék) jöttek sokan, hanem említésre méltó arányban a II., XII. és XXI. kerületből is (e három kerületből érkezett a vásárlók 15 százaléka!). További 1 százalékuk az I. kerületből, a fennmaradó 10 százalék pedig a még távolabbi kerületekből jött el a Corába.
A vásárlók általában otthonról indultak. A Cora megközelítéséhez 46 százalékuk a Budaörsi utat és az M1-M7-es autópályát használta, 12 százalékuk pedig Törökbálintról érkezett. A többiek a 70-es főúton (18 százalék), a 100-as főúton (11 százalék), továbbá kisebb arányban a csepeli utakon, a 6-os főúton, az 51-es főúton és az M5-ös autópályán jöttek az M0-son keresztül. A vásárlók 80 százaléka kizárólag a Cora áruházban történő bevásárlás miatt használta gépkocsiját az említett útvonalakon.
A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy a város környéki bevásárlóközpontok Magyarországon is jelentősen növelik a gépkocsi-forgalmat. Ennek alapján egyértelműen állíthatjuk, hogy ezeknek a létesítményeknek az engedélyezése gyökeresen ellentétes a Riói Környezetvédelmi Világkonferencián a magyar kormány által is aláírt megállapodásokkal. Itt ugyanis olyan típusú településfejlesztések ösztönzését vállaltuk, amelyek csökkentik az igényt a gépjármű-közlekedés iránt.
A felmérés eredményeiről készített tanulmány a Levegő Munkacsoport irodájában megtekinthető, vagy azt — kérés esetén — az érdeklődők rendelkezésére bocsátjuk.
...az Auchan pedig a teherautókét
Eddig elsősorban a budaörsi lakótelepen élők tiltakoztak az Auchan bevásárlóközpont építése ellen, most azonban a régi városrész 110 lakója írt a polgármesternek. Idézünk levelükből: "Az itt lakó emberek számára a zajártalom, a levegőszennyezés elviselhetetlen mértékűvé vált, és az úttesten történő gyalogos átmenet életveszélyes. Ez a helyzet folyamatos állapotromlás következménye, amelyet az irodapark és a francia hipermarket építkezése csak fokoz."
A polgármester válaszlevelében elismerte, hogy a lakóknak igazuk van. Egyúttal kérte őket, hogy támogassák az önkormányzat terveinek megvalósítását, amellyel a jelenlegi és várható jövőbeni forgalmat más útvonalakra (azaz más polgárok ablakai alá) vezeti.
A régi városrész említett lakóinak érettségét és erkölcsi nagyságát bizonyítja válaszlevelük. Az önkormányzattól nem ígéreteket, hanem azonnali intézkedéseket követelnek. Ugyanakkor kijelentik: "Az útépítésben közvetlenül érintett lakók aggodalmát megértjük, mivel tapasztalatunk szerint az építés az emberi életvitelt erősen korlátozza, ugyanakkor Budaörs minden polgárának joga, hogy lakhelyén egészséges és nyugodt körülmények között éljen."

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.