kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport ülésein történt

Az alábbiakban a Levegő Munkacsoport szeptember 5-i és 19-i ülésének eseményeit foglaljuk össze.
Ülésünkön általános megdöbbenést váltott ki az állampolgári jogok országgyűlési biztosának válasza levelünkre, amelyben a fővárosi zöldterületek pusztítására hívtuk fel a figyelmet. Az ombudsmani "vizsgálatot" úgy folytatták le, hogy csak az önkormányzatoknak az állampolgárok által sérelmezett álláspontját kérték ki, és azokat kritika nélkül elfogadták, mégpedig anélkül, hogy helyszíni szemlét tartottak volna, vagy az ügyben érintett állampolgárok bármelyikét meghallgatták volna. A Levegő Munkacsoport abból is megállapíthatta, hogy a vizsgálat lefolytatása alkalmatlan kezekbe került, hogy még egyetlen közokiratban sem olvashattuk a városi növényzet olyan leértékelését, mint amelyet az ombudsman válasza tartalmazott: "a forgalomképtelen vagyontárgyaknak nem jelentős hányadát képezik a parkok, utcák". Dr. Radó Dezső tiltakozó levelet fogalmazott meg, amelyben egyúttal a személyes találkozás lehetőségét kérte az állampolgári jogok biztosától.
Dr. Radó Dezső ismertette azt a levelet, amelyet — a Levegő Munkacsoport korábbi döntésének megfelelően — az Alkotmánybíróságnak írtunk a városi zöldfelületek védelméről. Javasoljuk, hogy vizsgálják meg, vajon alkotmányos-e az a gyakorlat, hogy az önkormányzatok parkokat minősítenek át építési és egyéb, a zöldfelületek pusztulásával járó övezetekké. Ugyancsak kérjük, hogy kezdeményezzék a fák valódi értékének megállapítására vonatkozó új jogszabályok megalkotását.
Schnier Mária elmondta, hogy a Dél-Budai Polgári Szervezetek Környezetvédelmi Együttműködési Fóruma (DKEF) javaslatokat dolgozott ki a térség közlekedési és környezeti problémáinak enyhítése érdekében. Szeptember 29-én a Levegő Munkacsoporttal együttműködve konferenciát szerveznek a témáról.
Lély Angéla és Munkácsi Imre a kelenföldi lakosok képviseletében a lakosság mélységes felháborodásáról és elkeseredettségéről számoltak be. A Fővárosi Önkormányzat hatalmas forgalmat vezetett rá a Hada útjára, az Etele útra és a Hengermalom utcára. Egyúttal engedélyezték fák kivágásár, utak szélesítését. Ugyanakkor az itt lakókat — a törvényben előírt kötelezettségeiket semmibe véve — nem tájékoztatták előre a környezetpusztító tervekről. A lakosok már nem hajlandók tovább tűrni a kamionok és egyéb gépjárművek egészségromboló, a környezetet tönkretevő, az épületek rongáló forgalmát, és sorozatos tüntetéseket szerveznek a helyzet megváltoztatása érdekében. Egyúttal köszönetüket fejezték ki a Levegő Munkacsoport által nyújtott eddig segítségért, és továbbra is számítanak az együttműködésünkre.
Rosta Csilla beszámolt arról a megbeszélésről, amelyet az Árpád-hídi Lakástulajdonosok Baráti Társasága (BATÁR) képviselői folytattak pesti hídfő északi oldalán lévő parkot beépíteni szándékozó befektetőkkel. A BATÁR elfogadhatatlannak és felháborítónak tartotta a beruházók érvelését, hogy a benzinkút, parkolóház és gyorsétterem "értéktelen" növényzet helyére kerülne, és hogy ezek környezetszennyező hatása nem nagy az Árpád-híd forgalmához képest. Továbbra is folytatják küzdelmüket a park megőrzéséért, és a Levegő Munkacsoporttal együttműködve követelni fogják, hogy a Fővárosi Önkormányzat az ott lakó polgárok egészségét védő és egyúttal a lakások értékét növelő beruházásokat hajtson végre a területen (zajvédő fal, parkfelújítás).
Az I. kerületi Corvin térre tervezett mélygarázzsal kapcsolatban szakértőket kértünk fel arra, hogy segítsenek az érintett lakosok és az önkormányzat közötti ellentét megoldásában. Úgy döntöttünk, hogy a Levegő Munkacsoport ügyfélként vesz részt a folyamatban.
Gyenge Zsolt kezdeményezte, hogy a Levegő Munkacsoport foglaljon állást a BKV tervezett tarifaemelésével kapcsolatban. Egyetértettünk abban, hogy a tarifaemelés tovább csökkenti a tömegközlekedés vonzerejét. Bár tudatában vagyunk a BKV súlyos anyagi helyzetének, úgy véljük, hogy a Fővárosi Önkormányzat a rendelkezésre álló összegek átcsoportosításával (pl. az Andor utca kiszélesítésének elvetésével és a 4-es metró építésének elhalasztásával) olyan forrást tud előteremteni, amellyel elkerülhető a tarifaemelés. A BKV működését pedig többek között jobb forgalomszervezéssel és megfelelő tájékoztató munkával lehetne hatékonyabbá tenni. Szükséges tartjuk a Budapesti Közlekedési Szövetség mielőbbi létrehozását is.
Megtekintettük az angliai autópályákról szóló filmet, amelyet a BBC készített. A film bemutatta az utóbbi évtizedek brit útépítési politikájának teljes csődjét. Hallhattuk a közlekedési minisztérium beismerő nyilatkozatát arról, hogy a környezetvédő szervezeteknek igazuk volt: az új utak nemhogy a megoldást nem segítették, hanem még nagyobb dugókat idéztek elő. Tájékoztatást kaptunk arról az új brit törvényről, amely előírja az önkormányzatoknak, hogy tervet kell készíteniük saját településükön a forgalom csökkentésére.
Tájékoztatást adtunk az állami költségvetésről szóló javaslataink széles körű ismertetésére kidolgozott terveinekről. Az elkövetkező időszakban különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy a pedagógusokkal és rajtuk keresztül a diákokkal is megismertessük, véleményünk szerint miért lenne fontos az állami költségvetés átalakítása, és hogy ők mit tehetnek ennek érdekében. Egyúttal örömmel számoltunk be arról, hogy a témával kapcsolatban szeptember 3-án rendezett tanácskozásunkon a Megyei Önkormányatok Országos Szövetsége, a Vállalkozók Országos Szövetsége, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség és a LIGA Szakszervezetek képviselői is támogatásukról biztosították a KKDSZ-szel közösen kidolgozott javaslatainkat. Megegyezés született abban is, hogy a továbbiakban közös szakértői csoportot hozunk létre a javaslatok megvitatására és továbbfejlesztésére.
(Az ülések jegyzőkönyvei a Levegő Munkacsoport és a Budapesti Városvédő Egyesület irodájában megtekinthetők. A jegyzőkönyvet Békássy Csaba vezeti.)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.