kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Csend kontra diszkó

Több éve már, hogy nyári estéken (főleg a hétvégéken) a Duna felé néző lakások két-háromezer polgárát gyakran erős, számukra kellemetlen hang zavarta. Ez a zaj az idén a Margitsziget Pest felőli oldalán nyílt szabadtéri diszkóknak és az itt koncertező sétahajóknak "köszönhetően" még erősödött is. A műsorok főleg este, gyakran hajnali 3-ig, fél 4-ig (!!) szóltak, néha egyszerre több helyről is.
A problémát fokozta, hogy a hangok a víz felett jól, s magasságuktól függően különbözőképpen terjednek. A magasabb hangokat (például hegedű, akusztikus gitár) jobban elnyeli a párás levegő, mint a mélyebbeket (például dob, elektromos basszusgitár), így főleg ez utóbbiak jönnek át. A parton lakók sokszor úgy hallották, mintha már-már az ő szobájukban szólt volna a dob! A mély, erős hangokra az ember teste szinte berezonál. A polgárok egyenként hiába kérték különböző helyeken nyári nyugalmuk helyreállítását: egyesek a XIII. kerület rendőrségnél, mások a XIII. kerületi önkormányzatnál, de voltak, akik a szigeten — a zajgyártó vállalkozóknál — is jártak.
Néhányan közös lépésre szántuk el magunkat, és a Levegő Munkacsoport is mellénk állt. Rövid aláíróívet szerkesztettünk, amelyet a környék minél több polgárával igyekeztünk aláíratni. A spontán szervezők néha maguk csöngettek be a lakásokba, de hatásosabb volt, amikor a házakban egy-egy lakót sikerült megnyerniük, és így rájuk bízhattuk saját házuk végigjárását. Az akció kezdete óta naplót vezetünk arról, hogy pontosan mikor, milyen kellemetlen hangos zaj volt hallható. Az aláíróívekre a lakók megjegyzéseket is tehettek. Ezek vetettek fényt például a sétahajókból áradó gyakori hangos éjszakai zenére, de többen írták le: szeretnék, hogy a környék lényegesen tisztább legyen. Az aláírásgyűjtők előtt egyébként is megnyíltak a meglátogatottak (csöndet reméltek az akciótól a jövőben, és örültek, hogy súlyos problémájukkal végre valaki foglalkozik). Elmesélték, ki hányfelé járt már, no meg milyen más javaslatuk lenne lakókörnyezetük minőségének emelésére. A legtöbben nyugalmat szeretnének lakásaikban, környezetükben. Tartsanak rendet — akár rendőri erővel is —, se az emberek, se a kutyák ne piszkítsák össze a környéket, és ne csapjanak (csaphassanak) zajt éjszaka vagy hajnalban. Többen javasolták, kerítsék be és éjszakára zárják be majd a Szent István parkot, valamint alkalmazzanak állandó parkőrt.
Az aláírt íveket és a zajnaplót sokszorosíttattuk, a zajvédelmi előírások betartását kérő kísérőlevéllel elküldtük több — a szakértők által javasolt — illetékesnek a fővárosban és kerületünkben. Tájékoztattuk a Népszabadság Budapest mellékletét és a XIII. Kerületi Hírnök című újságot is.
Szerencsére végre intézkedtek, és pillanatnyilag (1997. július 18-tól szeptember 5-ig) lényegileg csend van. Köszönjük! A mostani zene még elviselhető, bár sajnos új zajforrások kezdték meg működésüket. (Néha-néha nekiindul a dob, de ha nem lesz erősebb, és 22 óráig abbamarad, azzal kiegyezünk.) Reméljük, így marad ez jövő nyáron is!
A budapesti főjegyzőnek és a XIII. kerületi jegyzőnek küldött levélre kaptunk írásos választ. Elvileg mindketten támogatják kérésünket. A gyakorlatot az nehezíti, hogy a Margitsziget ugyan a főváros tulajdona, de egyes területek kezelője a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet. Tapasztalatunk szerint a zajgyártók egy része épp ilyen telkeken üzemel.
A XIII. kerület ugyan már 1995-ben rendeletet alkotott a Margitsziget zajvédelméről, és 1997-ben már több tiltó határozatot hozott. A szabadtéri zeneszolgáltatáshoz a kerület jegyzőjének engedélye szükséges, de sajnos ezt a rendelkezést megszegik. Kár, hogy a kerület nem szerez érvényt saját jó szándékú zajvédelmi rendeletének. (Talán alacsony a pénzbírságok összege vagy más eszközt is be kellene vetni?)
A XIII. Kerületi Hírnök július elején írt problémánkról, és tervezi, hogy az intézkedések eredményéről is hírt ad majd. A Népszabadság Budapest melléklete 1997. augusztus 27-én és szeptember 5-én számolt be ügyünkről. Mindkét Népszabadság-cikk írója V. M. P., aki járhatott a fővárosi és a XIII. kerületi önkormányzatnál is. Helyesen mutatott rá már augusztusban, hogy "...a lakók attól félnek, ha nem tisztázodik a helyzet, akkor jövőre, a nyár beköszöntével minden újrakezdődik majd."
V. M. P. szeptember eleji híre ugyan az építési engedély nélkül felállított és üzemelő sörsátor hatósági lebontatásáról számol be — az első szeptemberi hétvége előtt. (Eddig ezt nem vették észre?) Értesülese szerint: "... a tulajdonos nem emelt panaszt az intezkedés ellen, ám ígérete szerint jövőre is tervezi ugyanitt sörsátor felállítását." Ha az is ilyen hangos lesz, remélhetőleg az illetékesek is időben észreveszik a feltűnő létesítményt, és megteszik a szükséges lépéseket. Ha mégsem veszik észre őket, majd mi szólunk.
Persze, szeretnénk, ha erre nem lenne szükség...
Sarlós JúliaJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.