kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Greenpeace tiltakozik

A Greenpeace 1997 novemberében megakadályozta, hogy egy Rotterdamba érkező, génmanipulált szóját és kukoricát szállító hajó kirakja áruját. Az Egyesült Államokból érkező hajó fedélzetén valószínűleg olyan génmanipulált kukorica is volt, amelynek Európába szállítása nem engedélyezett.
Az Egyesült Államokban az idén legalább négyféle génmanipulált kukoricát termesztettek: a Novratis, a Northrup King, az AgrEvo és a Monsanto termékét. A négyféle termék közül a Novratisé beviteli engedélyt kapott az Európai Unió országaiba, míg a másik három nem rendelkezik ilyen engedéllyel. Pillanatnyilag az Egyesült Államokban termesztett kukoricának kilenc százaléka génmanipulált, és nincs olyan előírás, miszerint a termelőknek meg kellene különböztetniük a génmanipulált terméket a hagyományostól.
A Greenpeace levélben kérte a holland mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztereket, hogy foglalják le a hajó rakományát, amíg be nem bizonyosodik, tartalmaz-e illegálisan behozott terméket vagy sem.
A Greenpeace szószólója, Michelle Sheather elmondta, hogy feltétlenül szükséges ellenőrizni a génmanipulált termékek országok közötti mozgását, és szigorú intézkedéseket kell életbe léptetni bármiféle veszélyeztetés esetén. Ennek érdekében a Geenpeace egy nemzetközi egyezmény létrehozását szorgalmazza, mellyel kapcsolatban már folynak a tárgyalások.
"Ugyanilyen fontos lenne egy hiteles címkézési rendszer kiépítése is, amely megadja a választási lehetőséget a vásárlóknak, hogy a hagyományos terméket vegye meg, avagy a génmanipuláltat. Ehhez persze az kell, hogy a termelők is megkülönböztessék termékeiket" — hangsúlyozta Sheater.
A Greenpeace elfoglalta az MN Istanbul nevű teherhajó kikötőhelyét, és így megakadályozta, hogy kirakodjanak 60 ezer tonna génmanipulált szóját. Az aktivisták mágnessel feliratot erősítettek a hajó oldalára "Genetic Hazard Patrol" (Genetikai Veszély őrség) felirattal, valamint egy nagy x betűt, ami jelzi, hogy veszélyes rakomány van a fedélzeten. A következő hónapokban sok hasonló akció várható, amelyek során a Genetikai Veszély őrség tizenhét ország hatvan aktivistája részvételével őrzi Európa legfontosabb szállítási útvonalait.
A génmanipulált élelmiszerekkel szembeni ellenszenv egyre erősödik Európa-szerte. Három ország törvényileg tiltotta meg a génmanipulált kukorica behozatalát. Áruházláncok és termelővállalatok döntöttek úgy, hogy mentesek maradnak a génmanipulált termékektől.
"Génmanipulált termékeikkel a termelők nagyban veszélyeztetik mind a környezetet, mind az emberek egészségét. Nem csupán a közvetlen fogyasztás kockázatos: a génmanipulált termékek állatokkal történő feletetése során a hús, a tojás és a tejtermékek is veszélyessé válhatnak" — közölte Shealther.
(Greenpeace Press)
Fordította:

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.