kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport ülésein történt

Az alábbiakban a Levegő Munkacsoport 1998. január 23-i és február 6-i ülésének legfontosabb eseményeit foglaljuk össze.
Lukács András elmondta, hogy a környezet- és természetvédő szervezetek országos találkozójára a Levegő Munkacsoportnak sikerült meghívnia Kai Schlegelmilchet, aki a wuppertali jövőkutató intézet egyik vezető kutatója és Ernst von Weizscker professzor közvetlen munkatársa, hogy előadást tartson az európai környezetvédelmi adóreform helyzetéről Európában.
Lányi András, a Duna Kör tagja beszámolt a vízlépcsővel kapcsolatos 1998. február 28-ra tervezett tüntetésről. A Levegő Munkacsoport úgy döntött, hogy támogatja a tüntetést, és kéri tagjait és szimpatizánsait, hogy azon minél nagyobb számban vegyenek részt. Álláspontunk szerint egy óriásgát felépítése a Duna magyarországi szakaszán
— ellentétes a hágai ítélettel, amely szerint "Nagymaros felépítésének nincs többé semmi értelme",
— semmibe veszi a környezetvédelem érdekeit,
— az energiatermelés szempontjából több kárt, mint hasznot eredményez, hiszen az építkezés önmagában jelentős energia-felhasználással jár, a vízierőmű pedig csak elenyésző részét szolgáltatná a magyar villamosenergia-termelésnek, és töredékét annak, amennyit megtakaríthatnánk, ha az energiahatékonyság javításába fektetnénk ugyanakkora összeget,
— nem javítaná érdemben a Duna hajózhatóságát (a további szakaszokon megmaradnának a gázlók, a hajók nagy többsége most is tud közlekedni)
— újabb nagy (és felesleges) megterhelést jelentene az adófizető állampolgároknak.
Február 20-án és 21-én nemzetközi konferenciára kerül sor Budapesten a nagy bevásárlóközpontokról. A rendezvényre a Levegő Munkacsoport 4 ingyenes meghívót kapott. Többen kifogásolták, hogy a meghívott előadók túlnyomó többsége elkötelezett a nagy bevásárlóközpontok irányában, és alig van olyan előadó, akik rámutatnának a bevásárlóközpontok hátrányaira. Az ülésen részt vevő kiskereskedők és más környezetvédő csoportok képviselői jelezték, hogy a konferencia idején tüntetést szerveznek a helyi ellátás és az egészséges környezet védelmében.
A Nyugati pályaudvar mellé tervezett nagy bevásárlóközponttal kapcsolatban Beliczay Erzsébet elmondta: sajnálatosnak tartja, hogy az építtetők egy saját város-alközpont megépítéséről álmodnak ahelyett, hogy a kialakult környékhez alkalmazkodnának, annak értékeit (meglevő belvárosi terület) próbálnák összekapcsolni egy lazább, sok zöldterülettel gazdagított beépítéssel. Elfogadhatatlannak minősítette azt, hogy egy több kerületet érintő és a város nagy területére hatást gyakorló terület terveit a hatályos építési engedélyezési eljárások alapján egy kerület bírálhatja el.
Az Országos Településrendezési és Építésügyi Követelményekkel (OTÉK) kapcsolatban Beliczay Erzsébet elmondta, hogy a parkolásokra vonatkozó előírások nem veszik figyelembe a kialakult városszerkezetet. Ezért funkcióváltásnál, utólagos bővítéseknél betarthatatlanok, ott pedig, ahol be lehetne tartani, azokat például a Nyugati mellé tervezett alközpontnál, a beruházók minden követ megmozgatnak, hogy felmentést kaphassanak az előírások alól. Ha ezen a területen betartanák az országos szabályokat, amelyeket a VI. kerület korábban saját helyi rendeletében is megerősített, akkor kisebb lenne a beépített terület a beruházó által megépített parkolószámhoz képest, s több hely jutna a zöldterületeknek.
A Dózsa György úton az EGIS korábbi telkére tervezett MOL benzinkúttal kapcsolatban a lakosság képviselője elmondta, hogy az önkormányzat szerint "nem kell az utca szemben levő oldalán álló 140 lakásos ház lakóit értesíteni a tervezett építkezésről, mert azok nem szomszédok, lévén, hogy őket egy közterület — az utca — választja el". Felolvasott egy állásfoglalást, amely szerint az a bírósági gyakorlat, hogy a lakók tűrni kötelesek a benzinkút okozta zaj- és levegőszennyezést, a forgalom növekedését, mert az a rendeltetésszerű használat velejárója. Híreink szerint a levegőtisztasági törvénytervezet legújabb változatából törölték a benzinkutakra vonatkozó védősáv-létesítési kötelezettséget.
J. Halász Judit szerint a Gyöngyösi sétánnyal kapcsolatban a hír valamivel kedvezőbb, két RRT-módosítási kérelem folyik. A lakók szeretnék a területet a jelenlegi funkcióval összhangban zöldterületté átminősíteni, ellenzik a mélygarázs engedélyezését, és a kereskedelmi központ terveinek részleges módosítását kérik.
Kerekes Éva beszámolt a Corvin téri mélygarázzsal kapcsolatos lakossági tüntetés előkészületeiről (azóta az olvasó a napilapokból is értesülhetett megmozdulásról).
(Az ülések jegyzőkönyvei — amelyeket Békássy Csaba vezet — a Levegő Munkacsoport és a Budapesti Városvédő Egyesület irodájában megtekinthetők.)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.