kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
OLVASÓINK ÍRTÁK

Lapunk Kanadából kapta az alábbi levélmásolatot, melyet eredetileg Budapest főpolgármesterének küldtek el.
Tisztelt Demszky Gábor Úr!
Új magyar állampolgárként és olyan személyként, aki Budapesten és környékén töltötte az elmúlt két évet, a tömegközlekedés és a közúti közlekedés állapotáról írok Önnek. Azt tapasztaltam, hogy 1995 és 1997 között a tömegközlekedési viteldíjakat csaknem 100 százalékkal emelték. Új nagy bevásárlóközpontokat nyitottak meg, mint a Pólus Center és a Duna Plaza. Olvasom a híreket az M0-s autóút továbbépítéséről és a tervezett új metróról. Úgy döntöttem, hogy elhagyom Budapestet, mert az autóforgalom és a légszennyezés miatt már elviselhetetlenné vált (különösen nyáron). Szomorú vagyok, mivel azt kell látnom, hogy Budapest egy méltóságteljes fővárosból egy olyan településsé alakul át, amely az amerikai városok legrosszabb jellemzőit igyekszik felülmúlni.
Most értesültem arról, hogy a Főpolgármesteri Hivatal Közlekedési Ügyosztályának vezetője lemondott tisztségéről. Az új vezetőnek olyan embernek kellene lennie, aki megfelelő képzettséggel rendelkezik a környezetvédelem terén (beleértve a gépjárművek által okozott környezeti problémákat), és aki legfontosabb feladatának a jó tömegközlekedés biztosítását tekinti. Az új vezetőnek foglalkoznia kell a kerékpáros és a gyalogos közlekedés feltételeinek javításával. (Budapest azon városok közé tartozik, ahol tapasztalataim szerint a legkellemetlenebb sétálni vagy kerékpározni.) Fontos az is, hogy figyelembe vegye a lakossági érdekvédelmi csoportok aggodalmait és ajánlásait is.
Köszönöm a figyelmét.
Stephanie Sersli
Vancouver, Kanada
***
Tisztelt Szerkesztőség!
A III. kerület, Lőpormalom utca 1. szám alatti társasház egyik közös képviselője vagyok. Tudomásomra jutott, hogy az egyeztetések jelenlegi állapota szerint az ún. Munkáskörút részeként lakótelepünk, illetve lakásaink közvetlen szomszédságában lévő Északi Összekötő Vasúti Híd északi oldalán egy nagy forgalmú utat kívánnak létesíteni.
A lakótársaim és a magam nevében tiltakozom a fenti elképzelés megvalósítása ellen!
Az említett útnak a lakótelep közvetlen közelében való elvezetése beláthatatlanul lerontaná az ott lakók életének környezeti feltételeit. Nagymértékben megnövekedne mind a zajártalom, mind pedig a károsanyagok levegőbe kerülő mennyisége, és jelentős zöldfelület pusztulna el. A vasúti híd közvetlen szomszédságában is közel száz család lakik, a lakótelepen élők száma pedig ennek a sokszorosa. A vasúti híd melletti közúti átkelő az itt élők jogait semmibe vevő elképzelés.
Egyúttal kérem a Levegő Munkacsoportot, hogy minden lehetséges fórumon képviseljék az itt élők érdekeit, hogy ne valósulhasson meg az életfeltételeinket tönkretevő beruházás.
Monoki László
Budapest
***
Kedves Barátaim!
Nagy örömmel olvastam a decemberi számban, hogyan lehet szaloncukrot házilag előállítani (Gera Ildikó írása). Eddig úgy tudtam, ez csak gyári technológiával lehetséges. Vajon azt tudja-e valaki, hogy "csipszet", amit gyerekkorunkban burgonyasziromként ismertünk, hogyan lehet otthon készíteni? Ez is közérdeklődésre tarthat számot, hiszen az üzletekben kaphatóknak az ára mindig borsos, az ízesítése változó. Megpróbáltam gyermekeim kedvéért uborkagyalun szeletelt burgonyát kisütni olajban; jó lett, de nem pattogott ki, azaz nem nőtt meg a térfogata. Hogyan kezelik előtte a szeletelt burgonyát? Emlékszem , általános iskolás koromban a szünetekben sütöttünk és 1, azaz egy forintért árultuk zacskónként. A forgalomra jellemző, hogy nyáron ebből ment táborozni az egész osztály. Ja, és friss, forró és ropogós volt, hiszen csak melegen igazán finom, ellentétben az üzletekben most kapható avasolaj ízű gyomorrontó borzalommal. Akkoriban az egész iskolának mi sütöttünk két éven keresztül. Később a Köjál nem engedélyezte az "úttörőmunkát"; bár lehet, hogy a valódi ok az osztálykassza fantasztikus gyarapodása volt havonta 3-4 ezer Ft bevételünk is volt ez 1967-68-ban kb. egy igazgató fizetésének felelhetett meg. Ezért nem vagyok én ma milliomos...
Üdvözletem:
Kovács László
Orosháza



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.