kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Törvény az épített környezetről

Minden társadalmi szervezet figyelmébe ajánljuk, hogy 1998. január 1-jével érvénybe lépett az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény. Ez a törvény is rögzíti a társadalmi szervezetek beleszólási jogát környezetük alakításába.
Az alábbiakban pontosan idézzük a törvénynek a társadalmi részvétellel kapcsolatos részeit:
"3. § (2) Az épített környezet alakítása és védelme során a közérdekű intézkedéseket és döntéseket megelőzően, illetőleg azok végrehajtása során biztosítani kell a nyilvánosságot és a közösségi ellenőrzés lehetőségét az e törvényben és más jogszabályokban meghatározott módon. Gondoskodni kell az érdekelt állampolgárok, szervezetek megfelelő tájékoztatásáról és lehetőséget kell adni részükre véleménynyilvánításra és javaslattételre.
9. § (2) A helyi építési szabályzat és a településrendezési tervek kidolgozása során:
a) az érintett állampolgárok, szervezetek, érdekképviseleti szervek véleménynyilvánítási lehetőségét biztosítani kell, ennek érdekében a helyben szokásos módon az érintettek tudomására kell hozni kidolgozásuk elhatározását, amelynek keretében
aa) meg kell határozni a rendezés alá vont területet,
ab) ki kell nyilvánítani általános célját és várható hatását, hogy az érintettek azzal kapcsolatban javaslatokat és észrevételeket tehessenek;
...
c) az érintett terület lakosságának életkörülményeiben bekövetkező hátrányos következmények elhárítása vagy csökkentése érdekében figyelemmel kell lenni az érintettek értékrendjére, szociális helyzetére, ezek várható változására, továbbá vizsgálni kell a lakosság életkörülményeit és igényeit.
(3) A helyi építési szabályzatot és a településrendezési terveket a megállapítás, illetve a jóváhagyás előtt a polgármesternek (főpolgármesternek) véleményeztetnie kell a külön jogszabályban meghatározott államigazgatási, az érintett települési önkormányzati és érdekképviseleti szervekkel, valamint társadalmi szervezetekkel, amelyek 45 napon belül adhatnak írásos véleményt.
(4) Az eltérő vélemények tisztázása érdekében a polgármesternek (főpolgármesternek) egyeztető tárgyalást kell tartania, amelyre a hely és időpont megjelölésével a véleményezési eljárás valamennyi érdekeltjét a tárgyalás előtt legalább 8 nappal meg kell hívnia. Az egyeztető tárgyalásról jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek tartalmaznia kell valamennyi elfogadott és el nem fogadott véleményt azok indoklásával együtt.
(5) Azt az érdekeltet, aki a véleményezési eljárás során írásbeli véleményt nem adott, és az egyeztető tárgyaláson sem vett részt, kifogást nem emelő véleményezőnek kell tekinteni.
(6) A véleményezési eljárás befejezése után a szabályzatot, illetőleg a terveket a megállapítás, illetve a jóváhagyás előtt — azok magyarázatával együtt — a polgármesternek (főpolgármesternek) legalább egy hónapra a helyben szokásos módon közzé kell tennie azzal, hogy az érintettek a közzététel ideje alatt azokkal kapcsolatban észrevételt tehetnek ...
(7) A helyi építési szabályzat és a településrendezési tervek a (2)-(6) bekezdésben előírt véleményeztetések nélkül nem hagyhatók jóvá.
(8) A megállapított helyi építési szabályzatot, valamint a jóváhagyott településrendezési terveket a polgármesternek (főpolgármesternek) meg kell küldenie azok egyeztetésében részt vett államigazgatási, érdekképviseleti szerveknek és társadalmi szervezeteknek.
(9)... Az (l)-(8) bekezdésben foglalt rendelkezéseket a helyi építési szabályzat, a településrendezési tervek változtatása esetén is alkalmazni kell."
Az idézett törvényben foglalt beleszólási jog érvényesítése céljából azt ajánljuk, hogy minden társadalmi szervezet levélben jelentse be saját kerületi vagy települési önkormányzata polgármesterénél, hogy az 1997. évi LXXVIII. törvény 9. § (2) bekezdése szerint kéri, hogy a helyi építési szabályzatot és a településrendezési terveket időben hozza tudomásukra (írásban), illetve küldje meg azokat megadott címükre, hogy a 9. § (3) bek. értelmében 45 nap rendelkezésükre álljon azok írásos véleményezésére.
Amennyiben a társadalmi szervezet a terv tartalmával vagy annak egy részletével nem ért egyet, írásos véleményük alapján kérjék értesítésüket a (4) bekezdésben körülírt egyeztető tárgyalásról.
Ennek lefolytatása után a 9. § (6) bek. értelmében írásbeli értesítést kérhetnek a tervek közzétételéről, hogy esetleg további észrevételt tehessenek.
Ezt követően, amennyiben fenti pontokban körülírt egyeztetési eljárásban szándékuk szerint résztvettek, a (8) bek. értelmében kérhetik a megállapított építési szabályzat, illetve a jóváhagyott településrendezési tervet részükre megküldeni.
Tapasztalataink szerint ez nem megy mindenütt ilyen gördülékenyen, mert az önkormányzatok esetleg a régi, rossz gyakorlat folytatását értik "a helyben szokásos módon" kifejezés alatt. Nem árt gyakrabban bejárni az önkormányzatok városrendezési és más osztályaira információszerzés, illetve a törvény betartásának ellenőrzése céljából.
Ezért a jogért valamennyien megküzdöttünk, éljünk vele!

Schnier Mária


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.