kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ültess egy fát — Tetra Pak módra


A zöld szervezetek által olyannyira imádott dobozos multi cég 1997 őszén újabb kampányt indított vegykódobozainak népszerűsítésére, mellyel megintcsak a kisiskolásokat célozta meg. ÖsszePAKoltak hát egy "környezetvédelmi" buszt, mely kérésre ellátogat bármelyik általános iskolába. Környezetismeret, illetve biológia óra keretein belül egy biológia tanár tart előadást a tanulóknak a hulladékokról és a szelektív hulladékgyűjtésről.
Az óra kezdetén a tanár úr elmondja, hogy mivel foglalkozik a cég, illetve, hogy a plafonra lógatott tejesdoboz "nem homogén csomagolás, hanem háromféle alapanyagból áll: műanyagból, alumíniumból és papírból." Később az is elhangzik, hogy azok a bútorok, amelyeken a kispajtások éppen ücsörögnek, a gyártás során selejtté vált dobozokból készültek. A végtermék hasonló a furnérlemezhez, azzal a különbséggel, hogy ez nem fából, hanem Tetra Brik dobozokból készül. Igaz, hogy nem Magyarországon, hanem Németországban, de az már mellékes. Nálunk még ennél is jobbat találtak ki dobozosék: A gyárban keletkező selejt dobozokat elszállítják a Dunapack papírgyárba, és őrületesen magas energiaráfordítással szétválasztják a rétegeket. Ezzel az eljárással a hulladék 2,5 százalékából készül újrapapír, a maradék 97,5% ugyanúgy a szemétbe kerül.
Az óra hátramaradó idejében a gyerekek játszhatnak a Tetra Pak újrahasznosításról szóló számítógépes játékával, majd mindenki megkapja a kiérdemelt ajándékot, egy Tetra Brik dobozt, oldalára ragasztva négy darab fenyőmaggal. A dobozka oldalára nyomtatott szöveg arra utasít, hogy ültessem a magokat a dobozba, majd ha kikelt, dobozostul a szabadba.
Úgy gondoltam, hogy mindez kissé összezavarta a gyerekeket, ezért ellátogattam a XXII. kerületi Tompa Utcai Általános Iskola 6.a osztályába, ahol már bemutatták ezt az agymosó programot, és megkérdeztem a gyerekeket, mi a véleményük erről az egészről? Sejtésem beigazolódott. Káosz! A gyerekek nem értették többek között azt, hogy ha egész végig azzal tömik a fejüket, hogy ne szemeteljenek, akkor miért ösztönzik őket arra, hogy ültessék el a fát dobozostul? Én sem!
A buszon két óra között kis beszélgetést folytattunk a tanár úrral, mikoris a fejemhez vágta, hogy "a környezetvédők mindig csak tépik a szájukat, hogy mit nem kéne, de megoldást nem találnak semmire." Én tudok egy-két tippet, amelyeket egyébként már mások is sok helyen hangoztattak:
— Tetra dobozok helyett üvegbe kellene palackozni a tejet és a gyümölcslét.
— Jó lenne, ha a környezeti nevelést képzett tanárokra vagy a környezetvédőkre bíznák, és nem az anyagilag (ellen)érdekelt cégek foglalkoznának ezzel!
Jakócs Zsolt



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.