kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Környezetkárosító kávétermesztés

A kávé a kőolaj után a világ legkeresettebb árucikke. Az új kávétermesztési eljárások azonban környezetkárosító hatásukban sem maradnak el a kőolajtermeléstől. E technológiák számlájára írható ugyanis, hogy a közép-amerikai kávéültetvényeken egyrészt nő a nitrogénműtrágya-felhasználás, másrészt fogyatkoznak az erdős-árnyékos területek.
Nagy koncentrációban a nitrátok csecsemőkori (vörösvértest-elváltozást) okozhatnak, amely azáltal, hogy akadályozza az újszülött ereiben az oxigénszállítást, halálos is lehet. A talajvíz nitrátos szennyezettsége valószínűleg összefüggésbe hozható bizonyos rákos megbetegedések, születési rendellenességek, magas vérnyomás és gyerekkori fejlődési problémák kialakulásával.
A kémiai rovarirtó szerek és műtrágyák latin-amerikai használatának legnagyobb támogatója a US AID, amely eddig 80 millió dollárral segítette elő azok elterjesztését. A latin-amerikai termelők napfényes kávégazdaságai hatalmas piacot jelentenek olyan vegyszerek számára is, amelyeket az Egyesült Államokban már betiltottak.
Közép- és Dél-Amerika esőerdőinek irtása és az árnyékos farmok visszaszorulása (a naposak javára) oda vezetett, hogy az énekesmadaraknak nincs hol megszállniuk, létszámuk ezért folyamatosan csökken. Ahogyan egy szakértő megjegyezte: "némely fajok egyértelműen a kihalás útján vannak, mások — úgy tűnik — tartják magukat, az azonban kétségtelen, hogy ha a jelenlegi földművelési folyamatok nem változnak, ezeknek a madaraknak a sorsa meg van pecsételve."
A kapcsolat az új kávétermesztési technológiák és a környezeti károk között ma már nyilvánvaló. De a kőolajjal ellentétben — amelynek kevés alternatívája van — a fogyasztók megtagadhatnák ezen "korszerű" kávétípusok fogyasztását, és áttérhetnének olyan kávék fogyasztására, amelyek termesztése ökológiailag fenntartható.
Alfred & Geri Webre
(Canicule-Infoterra)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.