kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldítsük a várost!

Sokan úgy tudják, hogy a falakra felfutó növények kárt okoznak a vakolatban, egerek búvóhelyei, sőt a segítségükkel a betörők is kényelmesen besétálhatnak éjjel a hálószobánkba. Még ha ez igaz is lenne, akkor is felfuttathatnánk a növényeket a tömör téglakerítésekre, csupasz tűzfalakra.
A kertészek és a repkénnyel befuttatott házak lakói azonban egybehangzóan állítják, hogy a falak zöldítése megéri a fáradságot. A borostyántól, vadszőlőtől nem nedvesedik át a vakolat. Ha már málladozik, a repkény elfedi a foltokat, és nemcsak kellemes, üdítő látványt nyújt a szemnek, hanem a nyári felforrósodást is tompítja. Hasonló gondolatokat olvashatunk egy német épületfelújítási kézikönyvben. ők elsősorban éppen az északi oldalra ajánlják az örökzöldet, mert véd a csapóesőtől, a téli hidegtől. 15—30% fűtési megtakarítást is el lehet érni megfelelő takarás esetén.

Sokféle megoldás létezik, lehet rácsozatra, vagy közvetlenül a vakolatra futtatni, van lombhullató és örökzöld növényfüggöny pénztárcánktól, ügyességünktől függően.
A vázat 10—15 cm-re rögzítsük a homlokzattól úgy, hogy szélszívásra is megfeleljen. A rácsozat lehet faléc, sodrony vagy műanyag háló. Magas házak esetében igyekezzünk 3-4 méter hosszú növényeket szerezni (például erdész ismerősöktől), mert így gyorsabban csinosíthatjuk meg a belső udvarokat, unalmas falfelületeket.
FELHÍVÁS!
Kérjük azokat a budapesti polgárokat, akik szerint a kerületük önkormányzata az 1995. évi LIII. törvény vonatkozó előírásait betartotta, írják meg a szerkesztőségünknek, hogy példaként állíthassuk a többi kerület elé.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.