kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A SET-tel az M0-s ellen

Mint arról előzetesen is hírt adtunk, Magyarországon járt az európai turnén tartózkódó SET, a fenntartható Európáért kampányoló, zenészekből és színészekből álló környezetvédelmi csapat. Négynapos programjuk során részt vettek Káposztásmegyeren az M0-s autópálya északi szakaszának szabálytalanul történő építése ellen rendezett tüntetésen, amit a Káposztásmegyeri Környezetvédők Köre és a Levegő Munkacsoport segítségével a Magyar Közlekedési Klub, az Energia Klub És az ELTE Természetvédő Klub rendezett.
Mivel leginkább a helyi lakosságot szerettük volna bevonni a megmozdulásba, békés, zenés pikniket hirdettünk meg az építkezéshez közeli patakparton. A csúnyán feltúrt helyszín láttán azonban többen is úgy határoztak, hogy közvetlen akciót kell végrehajtani, ezért elindultunk az építkezés területére. Először fehér vegyi ruhába beöltözve az olajtól csepegő teherautók és a szétszórt vedrek körül színészkedtek a SET-esek, majd labdával, frizbivel, és a helyszínre érkezett kerékpárosokkal megerősítve vonultunk oda, ahol a teherautók jártak ki-be az építkezési területre, ahol is elkezdtünk játszani.
A teherautó-sofőrök, akik állítólag nem az építtető alkalmazásában állnak, nem vették a lapot, és életünket veszélyeztetve hajtottak el mellettünk a sárban. Hamarosan megérkezett az építést vezető úriember, aki, látván ezt a magatartást, keresztbe fordíttatta az egyik teherautót az úton, hogy ne történhessen baleset. A feltorlódott teherautók iszonyatos fekete bűzt bocsátottak ki magukból, amire a sofőrök egy lapáttal, vagyis a motorok túráztatásával még rá is tettek. Mindenesetre majd fél órán keresztül álltak a teherautók, mialatt mi játszottunk a sárban, egy lecsapolt tó helyére virágot ültettünk és a munkásokkal beszélgettünk.
A helyi lakosok mérgelődésének fő oka a lakótelepükön végighaladó teherautók voltak, míg mások az építkezés jogtalan mivoltára próbálták felhívni a munkások figyelmét. Végül, a beszélgetéssé csitult huzavona után elhagytuk a területet, és befejeztük a pikniket, illetve értékeltük az eseményt. A külföldiek jelenléte nagy segítség volt a helyieknek, hiszen meghallgathatták, hogy külföldön miképp zajlanak a hasonló megmozdulások, illetve érezhették, hogy nincsenek egyedül ebben a harcban.
Mivel az ügyben a Levegő Munkacsoport bírósági keresetet is kezdeményezett, van remény az építkezés végleges leállítására. A további fejleményeket nyomon követjük és a Lélegzet olvasóinak is tudomására hozzuk.

Joó Ferenc


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.