kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Dánia szélenergiája — egy ipari sikertörténet

Dánia a szélenergia tekintetében a világ vezető államává igyekszik válni. Svend Auken energiaügyi-környezetvédelmi miniszter ismertette a terveket, melyek szerint 2030-ig az ország energiafogyasztásának 50%-át szeretnék szélenergiából kinyerni. Ez sok létező fosszilis energiaforrást fog felváltani.
Az utóbbi négy évben a dán szélenergia-ipar megnégyszerezte eladásait. A termékek 60%-a exportra készült, 1,5 milliárd dollár hasznot hozva ezzel. 24 ezer ember dolgozik a iparág kötelékeiben, s 50 országba exportálják termékeiket.
Dániának jelenleg 4900 szélturbinája van, amelyek az ország teljes energiaszükségletének 7%-át adják. Ez a legmagasabb arány világszerte.
1930-ban több mint 30 ezer szélmalmot használtak Dániában a farmok gépeinek hajtására és vízkiemelésre. 2030-ra kevesebb mint 4000 korszerű szélturbina adja majd az ország energiaszükségletének felét.
A Dán Energiaügynökség tanulmánya kimutatta, hogy a tengerre épített szélturbinák ugyanolyan olcsón tudnak energiát előállítani, mint a szárazföldre építettek.

Dánia szélenergia-ipara 12 ezer emberrel többet foglalkoztat, mint a halászat.
Egy korszerű, 1,5 MW-os szélturbina — a szénerőművekkel összevetve — évente átlagosan 5000 tonna szén-dioxid-kibocsátástól védi meg a Föld légkörét, és ezer ember számára termel elegendő energiát.
Európa legnagyobb szélerőműtelepe Carnóban, Wales-ben működik, amely 25 ezer ember számára elegendő energiát termel. A szélturbinákat Dániában gyártották.
Tavaly Dánia negyedik legnagyobb exportcikke volt a szélturbina, ami 525 millió dollár bevételt nyújtott az országnak.
Ma a szélenergia 440 ezer háztartásra elegendő energiát termel Dániában, és 1,5 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást előz meg.
Ma 35 ezer szélturbina működik világszerte. Ezeknek több mint a fele készült Dániában.
(Greenpeace International) Fordította:

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.