kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Villák és magánszanatórium — erdő helyett?

Budakeszin van egy több mint 8 hektáros erdő, melynek egy része kb. 70 éves fenyves, egy része kb. 30 éves tölgy-, cser- és bükkfákból áll. Jó pár évvel ezelőtt a Pilisi Parkerdő valamelyik elődje átadta az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek (OORI) a kezelői jogokat (régi neve Fodor Szanatórium volt). Nem történt semmi, a száraz fákat nem vágták ki, az utakat nem tartották karban, nem ültettek stb., tehát nem kezelték az erdőt. Amikor — a 80-as évek végén, 90-es évek elején — kezelőből tulajdonossá váltak, rögtön vevőt is kerestek a területre. Egy kft. vásárolta meg az erdőt, ami több névváltoztatás után ma Medfarm, vagy Medifarm kft. néven szerepel, és be kívánja építeni az erdőt. Néhány évvel ezelőtt egy rekreációs központ égisze alatt kívántak 35 luxus házat építeni. Ezt akkor Budakeszin a falugyűlés nem engedte. Volt, aki aláírásgyűjtést kezdeményezett. Azt hitte mindenki, hogy az ügy lezárult, de nem. Idén nyáron a kft. újabb profillal: "Rákszanatórium" és 21 ház építésével állt elő. Ehhez a több mint 8 ha erdőt, vagy annak nagy részét kivágnák. A házak egyenként kb. 250 m 2 -esek lennének. A november 26-i közmeghallgatáson úgy tűnt, az engedélyek körül is hiba van, ami miatt leállították a fatermelést. Szintén a közmeghallgatáson hangzott el, hogy azt, aki engedélyt adott a fakitermelésre, elbocsátották az állásából — többek között e miatt az ügy miatt is. A kártyákba igazán nem lehet belátni, többek között azért sem, mert Budakeszi Önkormányzata zárt üléseken tárgyalja az ügyet, és semmi információt sem ad ki vele kapcsolatban. A képviselőtestület valószínűleg hajlandó volna belterületbe vonni e területet, így szabad utat engedve az építkezésnek. Még a polgármesterváltás előtt, szeptember 22-én döntöttek az ÁRT-ben, illetve a zárt ülésen erről. Egyes hírek szerint külterületként is megtörténik az építkezés.

A telek körül tájvédelmi terület van, és aki itt lakik, állítja, hogy régen bizony ez is az volt, de rejtélyes úton kikerült a védelem alól. Ez az erdő közvetlenül a Budakeszi Vadaspark mellett van, így sokak kedvelt kirándulóhelye ezután egy zárt övezet lenne. Nem hiszem, hogy az erdőirtás kell hogy legyen az ára a szanatórium létrehozásának. Budakeszin van, volna hely, ami nem erdőterület.
T.S.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.