kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Útdíjak New Yorkban...

A Lélegzet előző számában cikket közöltünk arról, hogy Budapest egyes útjain érdemes lenne úthasználati díjat bevezetni, mivel ez csökkenthetné az autóforgalmat és egyúttal újabb bevételi forrásokat teremtene a tömegközlekedés számára. Nemrég levelet kaptunk Walter Hooktól, az amerikai Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet (ITDP) igazgatójától, amelyben leírja, hogy New York és New Jersey között valamennyi hídon és alagútban történő áthaladáskor díjat kell fizetni. A pénzt a Kikötői Hatóság szedi be. Ez az intézmény működteti egyebek közt a két várost összekötő metrót (az ún. PATH vasutat), és ily módon az útdíjból származó bevételek jelentős részét erre a metróra fordítják.
New York városán belül Triboro hídon (amely Queenst, Bronxot és Manhattant köti össze), a Brooklyn Battery alagútban és a Midtown alagútban kell útdíjat fizetni, irányonként 3,50 dollárt. Folyik a vita arról, hogy más hidaknál és alagutaknál is vezessenek be díjfizetést, azonban az óriási politikai ellenállás miatt eddig még nem sikerült előrelépni.
A New Jerseyhez kapcsolódók kivételével az összes híd és alagút New Yorkban és a szomszédos megyékben a Nagyvárosi Közlekedési Hatóság (Metropolitan Transport Authority, MTA) kezelésében van. Az MTA működteti az elővárosi vasutakat, valamint New York autóbusz-járatait és metróvonalait. A híd- és alagútdíjakból származó többletbevételeket a tömegközlekedéshez irányítják át. Így például 1996-ban a busz- és metróhálózat 139 millió dollárt, az elővárosi vasutak pedig 210 milliót kaptak ebből a forrásból.
Úgy véljük, hogy a fenti modell Magyarországon is megvalósítható. A fővárosban bevezetendő útdíjakért (sőt esetleg még a parkolási díjak egy részéért is) a BKV Rt. felelhetne, illetve a későbbiekben ezt a feladatot esetleg átvállalná a remélhetőleg néhány éven belül megalakuló Budapesti Közlekedési Szövetség. Így az ebből származó többletbevétel a tömegközlekedés színvonalának javítását szolgálhatná.

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.