kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Érdi fejlemények

A Levegő Munkacsoporttal érdi lakók képviselői vették fel a kapcsolatot egy veszélyes anyagokat kibocsátó autójavító és -fényező üzem szabálysértései miatt. A lakossági képviselők szerint a kft. azt a taktikát alkalmazza, hogy hétvégeken és éjjel dolgozik, így a lakosoknak nincs lehetőségük a Polgármesteri Hivatal arra illetékes személyeivel ellenőriztetni az üzemet.
1999 március 18-án az Érdi Polgármesteri Hivatal megbízott jegyzőnője, Dr. Kun Ágnes fogadta a Levegő Munkacsoport munkatársát, J. Halász Juditot, az EMLA részéről Dr. Fülöp Sándor ügyvédet és a lakosság által megbízott Friedman házaspárt az Érdi Ostorházi Kft. kifogásolt tevékenységével kapcsolatban.
A jegyzőnő elmondta, hogy a kifogásolt tevékenységet az Önkormányzat 1999 elején leállította, az üzemet bezáratta. A lakosság nehezményezi, hogy az üzem területéről továbbra is nitrohígító és egyéb vegyszerek bűze érezhető, ami arra utal, hogy az üzemben továbbra is termelőtevékenység folyik. A jegyzőnő véleménye, hogy az Önkormányzat, azonkívül, hogy ellenőriz és bírságol, mást nem tud tenni az ügyben. Dr. Fülöp Sándor (EMLA) szerint ezzel szemben az államigazgatási eljárási törvény a helyszíni ellenőrzésen és "tetten érésen" kívül sok más bizonyítási eljárást ismer, így például a jelen ügyben figyelembe kellene venni, hogy számtalan tanú állítja, hogy az üzem nem állította le a tevékenységét, és ugyanazt bizonyítja az is, hogy az üzem változatlanul tovább reklámozza magát a helyi újságban. Ennek alapján megállapítható lenne, hogy a kft. a jegyző tilalmát megszegte, és a bíróságon kívül is fel lehetne lépni ellene hatékonyan. Az üzem bezárását adott esetben az önkormányzat maga is elvégezheti (a kötelezett költségére), és ezt karhatalommal nyomatékosítja, amire az államigazgatási eljárási törvény VIII. fejezete ad lehetőséget.
A lakossági képviselők szintén felhívták a jegyzőnő figyelmét arra, hogy az évek óta szakhatósági, működési és telephely nélküli szennyező tevékenységet már évekkel ezelőtt le kellett volna állítani, mert az Önkormányzat tudott a jogellenes cselekedetről. Már több éve megtörtént az első lakossági panaszbejelentés, és az azt követő vizsgálatok megállapították, hogy engedély nélküli tevékenység folyik az üzemben. A jegyzőnő azt is elmondta, hogy az Érdi Polgármesteri Hivatal sajnos nem rendelkezik olyan szakképzett hivatali apparátussal, ami lehetővé tette volna, hogy ilyen eset ne fordulhasson elő. Hivatkozott Százhalombattára, ahol jól felkészült hivatali apparátus dolgozik. "Sajnos, az érdi lakosok nem költözhetnek a szomszéd városba, ahol hozzáértő szakemberek dolgoznak a hivatalban" — mondta a lakosság jelenlevő képviselője. Arra a kérdésre, hogy a jövőben mi várható az ügyben, a jegyzőnő reményét fejezte ki, hogy talán egyik szakhatóság sem fogja megadni a kft. részére a tevékenységhez szükséges hozzájárulást, és így megoldódna a lakosság problémája. Arra a kérdésre, hogy az engedély nélkül épült bevonatkészítő üzem miért kapott fennmaradási engedélyt belterületen, lakóövezetben, nem tudott érthető, világos választ adni. Arra sem kaptunk választ, hogy az engedélyek nélkül tevékenykedő kft. hogyan számlázhat, adózhat, hogy ezt a hivatal mikor ellenőrizte, és tett-e megfelelő lépést a jogellenes cselekedettel szemben.
1999. március 26-án a Levegő Munkacsoport ülésén a meghívott lakossági képviselők tájékoztatták a megjelenteket az eseményekről, és sajnálattal közölték, hogy a megtiltott tevékenység tovább folyik, a Duna utcai üzemben szinte teljes kapacitással, míg az Erika utcai üzemben visszafogottabban, de a nitrohígító és a festék bűzét továbbra is el kell viselni a lakosoknak.

J. Halász Judit


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.