kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Házunk tája — az iskolában

A környezetvédelem ügye iránt elkötelezett tanárok nagyon színvonalas órákat tartanak a globális problémákról, tanítványaik minden versenyre beneveznek, a Föld Napja körül egész hetes programokat szerveznek iskolaszerte..., a munka tehát folyik. Így, tanév elején még nincs késő szólni, meg kellene próbálni egész évre kitalálni valamit. Olyan apróságokra gondolok, amelyek — mivel mindennapos tevékenységek — mégis erősen hatnak. Íme néhány javaslat:
— A dolgozatokat használt papírra írjuk.
— Ne használjunk szárazelemeket csak akkut (az iskolai töltés, betétdíjas csere kis ráfordítással megoldható).
— Tiltsuk ki a kombinált csomagolóanyagos üdítőket.
— Gyűjtsük külön az ételmaradékot (az ebédmaradékkal elszállítható).
— Az eldobható műanyagok számát tudatosan csökkentsük.
Sok-sok ötlete lenne a gyerekeknek, ha tanév elején iskolagyűlésen meghallgatnánk őket. Egy olyan felajánlás, amit ők találtak ki, és a többség egyetértésével találkozik, könnyen be is tartható. Érdemes lenne bevonni a gyerekeket az iskola zöldítésének problémáiba. Így hamarabb rá tudjuk venni az együttműködésre azokat a kollegáinkat is, akik nemigen kedvelik a környezetvédőket. (Igaz történet, jócskán a rendszerváltás utánról: Új igazgatónőt választott az egyik budapesti elitiskola, és a belső jelölttel néhány kollegájának az volt a baja, hogy túlságosan "zöld". Mégis megválasztották, és már harmadik éve fáradozik azon, hogy zöldüljön tovább az iskola is.
A környezet- és természetvédő szervezetek idei országos találkozóján a pedagógiai szekcióban a hulladékkal kapcsolatos nevelési problémákról is beszéltünk. Victor András ötlete volt — ő vezette a szekciót —, hogy bizonyos megadott mondatokat rendezzünk el úgy, hogy legfelülre kerüljön az, amit leginkább igaznak tartunk és legalulra amit a legkevésbé. Kis csoportokban viszonylag könnyen ki alakítottuk a közös álláspontot ezeknek a mondatoknak a segítségével, de a szekció már nem tudott megegyezni. Nem egyforma hangsúllyal ugyan, de azt mindenki elfogadta, hogy ha már szedetik a felnőttek a gyerekekkel a szemetet, akkor tegyék azt együtt velük. A hulladékkezeléssel kapcsolatos nevelési elvekről parázs vita kerekedett. Érdemes lenne folytatni.

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.