kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A villamos energia áfa-emelése kompenzálható

A Levegő Munkacsoport és a KKDSZ költségvetési ajánlásaiban szerepel az a javaslat, hogy villamos energia általános forgalmi adóját a jelenlegi kedvezményes, 12%-os mértékről a normál, 25%-os mértékre emeljék. Szociális és politikai okok miatt ez csak kompenzációval valósítható meg. Ennek kivitelezésére teszünk javaslatot az alábbiakban.
Az UNIPEDE 1996. évi adatai tartalmazzák a magyar lakossági fogyasztók számát a villamos energiafelhasználás főbb kategóriák szerinti bontásában (ld. a táblázatot!).
A fogyasztás mennyisége szerint végezve az elemzést, az alábbiakat állapíthatjuk meg:
1. Az évi 1000 kWh-ig fogyasztók száma az összes lakossági fogyasztó 27%-át teszi ki, az általuk felhasznált villamos energia viszont az összes lakossági felhasználásnak mindösz-sze 5%-a.
2. Az évi 1001-2000 kWh között fogyasztók száma az összes fogyasztó 22%-át teszi ki, az általuk felhasznált villamos energia viszont az összes lakossági felhasználásnak 10%a.
3. Az évi 2001-5000 kWh között fogyasztók száma az összes fogyasztók 38%-át teszi ki, az általuk felhasznált villamos energia az összes lakossági felhasználásnak 43%-a.
Az évi 5000 kWh feletti fogyasztókkal a kompenzáció szempontjából nem érdemes foglalkozni, mert egy részük elsősorban a B) kategóriájú kedvezményes tarifájú éjszakai áramot használ, másrészt olyanokat érint, akik nem szorulnak kompenzációra.
Az áfa mértékének emeléséből származó összes költségvetési bevétel — változatlan fogyasztást feltételezve — kb. 20 milliárd forintot tesz ki (csak a lakossági fogyasztással számolva). Ebből legfeljebb 14 milliárd forintot kell kompenzációra fordítani. A kompenzáció megközelítőleg 4 millió fogyasztót érint. Ezekből le kell vonni a két mérőhelyes fogyasztók számát (pl. üdülők), ami becslésünk szerint durván 500 ezer mérőhelyet jelent. Tehát megközelítőleg 3,5 millió mérőhely esetén kell kompenzációt nyújtani.
A kompenzációt véleményünk szerint elsősorban a nyugdíjak és a családi pótlék emelésével kell megvalósítani.
A KSH Évkönyve szerint 1998-ben 3,1 millió nyugdíjas volt Magyarországon. A 18 éven aluliak száma 2 337 ezer, a felsőoktatási intézmények nappali hallgatóinak száma pedig 153 ezer, vagyis a családi pótlékra jogosultak száma összesen 2 490 ezer. Tehát összesen 5,6 millió személyt kell kompenzációban részesíteni. Ennek érdekében a nyugdíjakat és a családi pótlékot fejenként évi 2500 Ft-tal kell emelni.
Az áfa emelését tehát lehet úgy ellentételezni, hogy az semmiféle többlet adminisztációval nem jár. Az érintettek túlnyomó része nem kerülne hátrányosabb helyzetbe a jelenleginél, sőt a többségük kifejezetten előnyösebb helyzetbe kerülne. Így az áfa mértékének emelése politikai szempontból is elfogadható.
A közintézmények és közszolgáltatások esetében az áremelés teljes hatását célszerű kompenzálni, megfontolandó viszont, hogy ezen összeg 50%-át automatikusan, a másik 50%-át pedig energiaracionalizálási programok finanszírozásán keresztül juttassuk vissza tekintettel arra, hogy ilyen módon a kompenzáció 5 év elteltével kifut. Ez jelentős mértékben ösztönözné az energiaracionalizálást, mérsékelné az importot, és olyan új munkahelyeket teremtene Magyarországon, amelyek javítanák a külkereskedelmi egyenleget.
A lakossági villamos energia felhasználás az 1996. év adatai alapján és az áfa-emelés várható hatása

*1999. I. 1-jei áron, A díjszabás (23/1998. GM rendelet) szerinti, áfa nélkül **Az áfa 12%-ról 25%-ra történő emelésének éves hatása Ft-ban ***A 10000 kWh felett fogyasztók összege becsült, mivel több tartifa együttes hatása érvényesül

Lukács András, Pavics Lázár


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.