kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Duna-Ipoly Nemzeti Park

Július 21-én dr. Laubál László a Duna-Ipoly Nemzeti Park új igazgatója tartott sajtótájékoztatót az elkövetkezendő idők terveiről a gazdálkodás, turizmus és az oktatás területén és az együttműködési lehetőségekről más szervezetekkel.
A program keretében Füzi András és Takács András a Nemzeti Park munkatársai diavetítéses előadáson mutattak be ízelítőt a terület természeti értékeiből.
A Magyarországon található 9 nemzeti park igazgatóság közül a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található 125182 hektár megvédendő terület — úgymint a több mint 60 ezer hektárnyi nemzeti park, 9 tájvédelmi körzet és 29 országos jelentőségű természetvédelmi terület. A Természetvédelmi törvény értelmében a kezelésükre bízott terület még ennél is nagyobb mert kiegészül a még nem védett, de természetközeli állapotú területek felügyeletével. A területre összesen 26 egyenruhás természetvédelmi őr vigyáz. Ez rettenetesen kevés, ezért is jön jól minden segítség. A Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat és a MUOSZ is együttműködési megállapodást kötött a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezetőjével, dr. Laubál Lászlóval egymás munkájának kölcsönös segítése céljából.
Csernavölgyi László, a Philaxia Agro Rt. igazgatója a cége által kifejlesztett Phylozanit MC nevű anyagot ajánlotta fel talajjavítási célból. Ez egy környezetbarátnak mondott anyag, ami minden bizonnyal kevésbé árt a természetnek mint a műtrágya, mégis nagyon jó volt hallani, hogy a park területén maga a cégvezető sem ajánlja a használatát, hiszen ott az emberi beavatkozást a lehetséges minimumom kell tartani. Hasonló mértékletesség nem ártana másutt is.

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.