kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Greenpeace sikerei Németországban

A jövőbeli kampányokban a Greenpeace közvetlenül a fogyasztókat szólítja meg, ezzel igyekszik nagyobb nyomást gyakorolni a vállalatokra, hogy vigyenek véghez környezeti szempontú változtatásokat.
"A fogyasztók környezetvédőkké válnak, ha pénztárcájukat arra használják, hogy rávegyék a vállalatokat, ne áruljanak génmanipulált termékeket vagy atomenergiát. Több információt akarunk adni a fogyasztóknak, hogy segítsünk nekik megakadályozni, hogy a gazdasági fejlődés rossz irányban folytatódjon. A Greenpeace az áruházak kasszáinál fog győzni" — jelentette ki Brigitte Behrens, a Greenpeace németországi szervezetének igazgatója.
Tavaly 230 ezer ember vett részt a Greenpeace "Vásárlói hálózat" kampányában. Sikerült szinte teljesen kiszorítaniuk a génmanipulált élelmiszereket a német piacról. A fiatalok tavaly óta szembehelyezkednek a Nestlé kampányával, amely kedvezményesen árulja a Butterfinger csokoládéit, amelyek génmanipulált kukoricát tartalmaznak.
A Greenpeace az áramszolgáltatók megválasztásával kapcsolatos kampányában 60 ezer fogyasztó mutatkozott késznek arra, hogy elhagyja jelenlegi szolgáltatóját, és felcserélje egy környezetbarátabbra. Ezen kampányok tanulságai arra vezették a Greenpeace-t, hogy a jövőben jobban segítse a fogyasztókat abban, hogy hatékonyan használják erejüket.

"A Greenpeace bátorítani akarja a fogyasztókat, hogy fogjanak össze Németországban és külföldön. Csak azok tudnak megváltoztatni bármit is, akik részt vesznek az akciókban" — emelte ki az igazgatónő. — "A Greenpeace egy süllyedő Shell-olajplatformmal kapcsolatos kampánya során a fogyasztóknak sikerült nyomást gyakorolni a Shellre. Az olajplatform anyaga újrafelhasználásra kerül, és döntés született, hogy az Atlanti-óceán északkeleti részén a továbbiakban tilos az olajplatformok elsüllyesztése.
1998-ban 531 ezer ember támogatta a német Greenpeace-t adományokkal, 11 ezerrel több, mint az előző évben. A teljes évi bevételük 71,5 millió német márka volt, körülbelül 2,7 millióval több, mint tavaly. Mint ahogy azelőtt is, a bevétel több mint fele 100 márkánál kisebb összegű adományokból állt össze.
A támogatók széles bázisa biztosítja a szervezet függetlenségét a környezetvédő munkájában. A Greenpeace nem fogad el állami támogatást, sem pedig különleges feltételekhez vagy cégek reklámozásához kötött pénzösszegeket. A Greenpeace egy nemzetközi szervezet, amelynek 37 országban van helyi szervezete. A német szervezet 1980 óta létezik, és hivatalosan jótékonysági szervezetnek ismerik el, így külön kedvezményeket kap, például a Greenpeace-nek nyújtott adományok adómentesek. A szervezet nonprofit jellegét folyamatosan vizsgálják. Minden év végén köteles átvizsgáltatni a tevékenységét egy független könyvvizsgálóval, hogy bebizonyítsa, hogy az adományokat kizárólag az alapszabályábanlefektetett célokra használta fel.
Németország-szerte 90 Greenpeace-csoportban 2000 önkéntes dolgozik. Ezenkívül van egy szervezet (Team 50 Plus), amely keretein belül az ötven éven felüliek kapcsolódhatnak be a munkába. A 10-15 év közötti gyerekeket a 2500 "Greenteams" csoporton keresztül vonják be a tevékenységekbe. A Greenteams csoportok tevékenysége sokoldalú: hulladékból készült szörny-jelmezbe öltözve eldobható edények elleni szórólapot osztogatnak a McDonalds-ok előtt, petíciók kötegét nyújtják be az ózonszennyezés szigorúbb szabályozása érdekében, vagy madárodúkat szerelnek a fákra.
A Greenpeace további bevételekhez jut örökségekből, a jótékony célokra átcsoportosított bírságokból és a kamatokból. Tavaly a kiadások 73,8 millió márkára rúgtak. A 2,3 millió márkás különbséget a szervezetek tartalékából fedezték. Huszonkét különböző helyen tárolt tartalékforrás nyújt biztonságot az esetleges bevételi ingadozásokkal és az előre nem látható fejleményekkel szemben. 1998 végén 53,4 millió márkára rúgtak a tartalékok.
"A politikai helyzet megváltozott, és ez nagy kihívást jelent a Greenpeace számára. A döntő változások, amelyeket egy "piros-zöld" kormánytól reméltünk, úgy tűnik, nem válnak valóra. A Greenpeace-nek továbbra is folytatnia kell fellépését az atomerőművek felszámolásáért." — mondta Brigitte Behrens. — "A német atomhulladék külföldi újrafeldolgozásását mindenképpen meg kell akadályozni. Botrányos és elfogadhatatlan, hogy a franciaországi La Hague és az angliai Sellafield radioaktívan szennyezett. A Greenpeace folytatni fogja a nemzetközi kampányok szervezését az amazóniai és az északi félgömbön lévő utolsó őserdők irtása ellen, valamint a tengerek és óceánok kirablása és beszennyezése ellen."
(Greenpeace News)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.