kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Hűvösvölgyi tömegközlekedés

Az 56-os villamosnak és a busznak korábban külön-külön végállomása volt Hűvösvölgyben. Most, nyár elején, elkészült az új, közös végállomás, és ugyanonnan tovább is utazhatunk Nagykovácsi vagy Solymár felé. A Moszkva térről választhatjuk az 56-os villamost vagy az 56-os buszt, ugyanarra a végállomásra fogunk megérkezni. Szép itt minden, olyan, amilyennek a kulturált tömegközlekedést — minimumként — elképzeljük. Takarítják a járműveket, azok a kiírt menetrend szerint el is indulnak, a várakozó embereknek van hol várakozni, minden olyan, amilyennek bármelyik végállomásnak lennie kellene. Egyelőre ez az egyetlen. Még P+R parkoló is van, szinte üres, pedig hétköznap egyetlen villamosjegy áráért egész nap őrzik, őriznék az autóinkat. Csúcsforgalomban a villamos hamarább beér a Moszkva térre, mint egy személyautó, a menetidő nincs 20 perc. Sajnos a busz a leglassabb, hiszen nem tud haladni, az egyetlen bevezető út személyautóval van tele. A buszon egyébként se túl jó a hangulat, hiszen az új végállomás felavatásával együtt összevonták a kétféle 56-ost.Volt egy gyorsjárat — csak a két végállomáson állt meg — és egy normál "fekete". Most egyféle — félgyors — közlekedik, eleinte ritkán áll meg, a végefelé mindenütt. Aki a régi gyorssal utazott, most dühöng a lassúság miatt, aki a feketét használta, most hiába jelez azokban a nem túl forgalmas megállókban ahol más Moszkva térről jövő busz megáll, ez az újfajta 56-os gyorsként viselkedik és továbbmegy. Az utasok tájékoztatása nem megfelelő, a kiírás sem olyan, amiből meg lehetne érteni a változást. Az emberek szerencsére felvilágosítják egymást.
A villamos egészen más, megáll mindenütt, mégis hamar megérkezünk, élvezzük a kötöttpálya előnyeit. A BKV Plusz elnevezés jár ennek a járatnak is hivatalosan. Azt gondolom, inkább Normál-nak kellene nevezni, a többi járatot pedig Mínusz-nak. A BKV-Plusz még várat magára.

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.