kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Tömeggyilkos légszennyezés

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nemrég megjelent jelentése nyilvánosságra hozta, hogy az autók légszennyezése több ember halálát okozza, mint a balesetek.
A jelentés legfontosabb megállapításai az alábbiak:
— A 10 mikronnál kisebb átmérőjű részecskék (PM10) egyharmad része a közúti forgalomból származik. A városokban ez az arány jóval magasabb, ötven százalék fölötti.
— A gépjárművek okozta légszennyezésnek folyamatosan kitett, 30 éven felüli lakosság körében a vizsgált három országban — Ausztriában, Svájcban és Franciaországban — évi 21 ezer idő előtti elhalálozás történik tüdő- és légúti megbetegedések következtében. Ez jóval magasabb érték, mint a balesetekből eredő elhalálozások száma (Ausztriában 1031, Franciaországban 8300, Svájcban 616: összesen 9947).
— A vizsgált országokban a gépjárművek okozta légszennyezés évente 300 ezer légcsőhurut-megbetegedést okoz a felnőttek körében, és 162 ezer asztmás rohamot a gyerekeknél. Ez 16 millió munkanap — illetve a szokásos napi tevékenység — kiesését jelenti a 20 éven felüliek körében.
— Ezen egészségügyi kihatások összes költsége a három országban évi 27 milliárd euró, ami magában foglalja mind a betegségből eredő fájdalom, rossz közérzet, életminőség-csökkenés eszmei értékét, mind az orvosi ellátás és a termeléskiesés pénzbeli vonzatait. Ez a három ország összesített bruttó hazai termékének 1,7%-a, fejenként évi 360 euró.
Forrás: Air Mail, 1999. július



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.