kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Autópályák ellen a jog eszközeivel

A Fővárosi Bíróság 1999. június 21-én a következő végzést hozta: "Levegő Munkacsoport felperesnek az Állami Autópályakezelő Közhasznú Társaság alperes elleni perében a bíróság ideiglenes intézkedéssel eltiltja az alperest az M0-s autóút káposztásmegyeri lakótelepet érintő szakaszának továbbépítésétől. A végzés ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezésnek van helye, amelynek azonban a végzés végrehajtására halasztó hatálya nincs."
Amint lapunkban már közöltük, a Káposztásmegyeri Környezetvédők Köre Egyesület (KKKE) kezdeményezésére a Levegő Munkacsoport 1998. június 9-én keresetet nyújtott be a bíróságnak. Ebben azt kértük, hogy a bíróság tiltsa el az Autópályakezelő Kht.-t a veszélyeztető magatartástól, azaz kötelezze az M0-s autóút káposztásmegyeri szakasza építésének abbahagyására.
A bíróság végzése ellenére az építkezés — törvényellenesen és a helyi lakosok felháborodását is kiváltva — folytatódik. Sőt, azok, akik ablakukból közvetlen közelről látják az eseményeket, azt állítják, hogy az M0-s út és a lakótelep melletti csomópontjának építése még fel is gyorsult a bírósági végzés óta. Egyedül a csomóponttól a lakótelep felé vezető út építését függesztették fel.
A súlyos törvénysértés ellenére úgy véltük, hogy meg kell próbálnunk peren kívül egyezségre jutnunk, hiszen a lakók nyugalomra vágynak, nem pedig évekig tartó pereskedésre és bizonytalanságra. Ezt jeleztük Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszternek, aki augusztus 30-án fogadta a Levegő Munkacsoport és a KKKE képviselőit. Ekkor jelentős engedményt tettünk követeléseinkből annak érdekében, hogy lehetővé tegyük a kompromisszumos megoldást. A másfél órás megbeszélés után némileg vegyes érzelmekkel, de egyúttal bizonyos reményekkel is álltunk fel a tárgyalóasztaltól. A miniszter úr ugyanis felajánlotta, hogy megpróbál olyan megoldást találni, amely a lakosságnak és a környezetvédő szervezeteknek is megfelel.
A tárgyalás után tíz nappal levelet kaptunk, amelyből kiderült, hogy a KHVM semmilyen kompromisszumra nem hajlandó annak érdekében, hogy csökkenjen a környezet károsodása és a lakosság egészségének veszélyeztetése. A miniszter úr levelében egyebek mellett arra hivatkozott, hogy "ez a beruházás valamennyi hatályos jogszabály előírásainak eleget tévő, szabályos és érvényes hatósági engedéllyel rendelkezik." A Levegő Munkacsoport és a KKKE viszont válaszlevelében* leírta, hogy a beruházás az államigazgatási jog megsértésével is történt, a polgári jog szabályainak azonban semmiképp sem tesz eleget, hiszen több ezer embernek okoz egészségi és anyagi kárt, amit a Ptk. 339. §-a tilalmaz. A jogellenesség megállapítása azonban immár a bíróság feladata, és mi tiszteletben fogjuk tartani annak majdani jogerős döntését.
A per folytatódik...
*A válaszlevél megtalálható a Levegő Munkacsoport honlapján (www.levego.hu).

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.