kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ökoturizmus tagozat alakul a MATUR-ban

A Magyar Turisztikai Egyesület (MATUR) elnöksége szeptember 3-i ülésén határozatot hozott, hogy a KGI Természetvédelmi Intézetében dolgozó, a nemzeti park igazgatóságok területére irányuló idegenforgalom szervezését végző munkatársak kezdeményezésének helyt adva megalakítja az ÖKOTURIZMUS TAGOZATOT.
A IUCN (Nemzetközi Természetvédelmi Unió) meghatározása szerint "az ökológiai turizmus vagy ökoturizmus a környezetért felelősséget vállaló utazás és látogatás a viszonylag zavartalan természeti területeken, azok természeti, valamint jelen- és múltbéli kulturális értékeinek élvezete és értékelése céljából, úgy hogy kíméli azokat a látogatás hatásainak mérséklésével, valamint a helyi népesség társadalmi, gazdasági előnyökhöz való juttatásával."
Jól tudjuk, hogy ellentmondás van a természeti területek megóvása, fenntartása és az idegenforgalom hatásai között. Ezért a "rendes" ökoturizmusnak mindenképpen irányítottnak és ellenőrzöttnek kell lennie. Ezen munkálkodik az elmúlt év közepe óta a KGI Természetvédelmi Intézetének Ökoturisztikai Irodája, szorosan együttműködve a nemzeti park igazgatóságok szakembereivel. A különféle vitákat kiváltó ökoturizmust lehet szeretni vagy nem szeretni, hatásait átkozni vagy áldani, szerepét lekicsinyelni vagy eltúlozni, de egyet biztosan nem lehet: figyelembe nem venni. A természetvédelemnek tudomásul kell vennie, hogy a világméretű "turizmusipar" egyre specializálódóbb igényei mind nagyobb mértékben termelik ki a turisták azon tömegeit, akik a természeti területek felé veszik az irányt.
Az idegenforgalom bonyolítóinak pedig el kell fogadniuk a természetvédelmi érdekek elsődlegességét, mert ha tönkretesszük a természeti környezetet, akkor megszüntetjük azt a vonzerőt, amire a jövő ökoturistáját el lehetne kalauzolni.
A fenntartható ökoturizmusnak megvannak a maga jellemzői, követelményrendszere és működési feltételei, amelyek tudomásulvételével, valamint következetes betartásával és betartatásával lehet jól és sokak számára hasznosan végezni az ezzel kapcsolatos tevékenységeket.
Ehhez keressük a társakat. A téma iránt érdeklődő utazásszervezőket, utazási irodákat, mindazokat, akik enni adnak és szállást biztosítanak, akik csónakkal vagy ökrösszekéren szállítanak, akikkel együtt lehet működni egy okos és felelősségteljes ökoturizmus szervezésében.
Lingauer János
a tagozat egyik kezdeményezője
További felvilágosítás: Kovács Lászlónál,
telefon: 456-0915, fax: 456-0912.
JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.