kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Komposztálási akció Árpádföldön

A háztartási hulladéknak legalább 20-30%-a szerves anyag, amely különösebb kezelés nélkül komposztálható, ezáltal trágyázásra, talajjavításra használható. Budapest zöldövezeti részein a kerti hulladékképződés miatt különösen nagy a jelentősége a szerves anyagok felhasználásának.
Főleg az őszi időszakban, a lehullott falevelek, elszáradt növényi maradványok — hatalmas füstfellegek kíséretében — a máglyákon végzik jobb sorsra érdemes létüket, feleslegesen szennyezve ezáltal a levegőt.
A konyhai zöldhulladék, a gyümölcshéj, a zöldséglevelek és a héjak, a tojáshéj, a növényi eredetű ételmaradék, az elhervadt vágott virág, a kávé- és teazacc, de a toll, a szőr, a gyapjú, a növényevő kisállatok ürüléke a faforgácsalommal együtt, a pamutszövet- és lenvászon maradék is elkorhasztható a komposzttartályban. Ha a szabályokat betartjuk, az egészségre vagy a környezetre káros anyagok nem keletkeznek. A komposztálás nem jár bűzzel, károsítók, kórokozók megjelenésével. A keletkezett komposzt morzsalékos, sötétbarna színű, humuszban, növényi tápanyagokban gazdag anyag, amely akár virágföldként is használható.
A rákospalotai szemétégető műnek — ahová Budapest hulladékának 60%-a kerül — jelentős gondot okoznak a szerves anyagok. Az üzem főmérnöke szerint fontos lenne az égetőkemencébe kerülő szerves hulladék arányának csökkentése.
A komposztálásra kerülő anyagok nem növelik feleslegesen az egyre gigantikusabb méreteket öltő hulladékhegyeket.
Az ÖKO-FÓRUM Alapítvány szakmai segítségével Árpádföldön szeretnénk először kísérleti jelleggel s majd ennek sikere esetén rendszeresen komposztálási akciókat szervezni. Ennek keretében komposztálásra alkalmas tartályokat vásárolunk, amelyek ingyenes kiosztásra kerülnek a jelentkezők között. A komposztálókhoz néhány oldalas tájékoztatót is adunk, ezen kívül a már említett alapítvány segítségével meghívott előadó ismertetné a használatukat, válaszolna a felmerült kérdésekre.
A Városházának jelenleg komoly adósságai vannak a fővárosi hulladékgazdálkodással kapcsolatban. A jelenlegi — tulajdonképpen alkotmányellenes — gyakorlat szerint a lakosságtól elszállításra kerülő szemét és a szemétszállítási díj nincs összhangban egymással. A szemétszállítási díj ugyanis a család létszámához igazodik, egy négytagú család hiába próbál ésszerű vásárlással, környezettudatos fogyasztással kevesebb hulladékot "termelni", köteles egy héten egy 110 literes szeméttartály szállítási díját kifizetni.
A szelektív hulladékgyűjtésnek, valamint felhasználásnak még csak a körvonalai sem látszanak.
Gellért Miklós
Árpádföldi Polgárok ÉrdekközösségeJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.