kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Halat vagy hálót?

A Magyar Energia Hivatal Érdekegyeztető Tanácsa (ÉET) szeptember 29-én tájékoztatót hallgatott meg a Gazdasági Minisztérium által tervezett új gázár-szabályozással kapcsolatban. A Fogyasztói Oldal képviselői sérelmezték, hogy a tervezetről csak az MTI jelentéséből értesültek, holott az alapszabály értelmében joguk lett volna előzetesen megvitatni a kérdést.
Hollandia után Magyarországon a legnagyobb a gázfogyasztás aránya a primer energiahordozók között. A hazai földgáz kitermelése ma még olcsóbb, mint az import gáz, azonban az ismert gázmezők kimerülőben vannak, és néhány éven belül szinte a teljes fogyasztást importból kell majd fedezni. Januártól a GM a jelenleg még kevert (hazai/import) gázár helyett import alapú gázárat kíván bevezetni.
Bár vitára az ÉET ülésén nem volt mód, mivel a GM képviselője nem jelent meg, többen kifejezték aggodalmukat, hogy a módosítással tovább nőnek a kiskeresetűek, a nyugdíjasok terhei, emelkedni fog a villamos energia és a távhő ára is, és az intézkedés gerjeszti az inflációt.
Nem kétséges, hogy az elhangzott észrevételek igazak. Nem elegendő azonban az energia árának emelkedését szociális indokokra hivatkozva megpróbálni lassítani, mint ahogy ez az elmúlt időszakban be is bizonyosodott. Folyamatos és erőteljes volt a lakossági energiaárak emelkedése, miközben nem alakult ki olyan védőháló, amely a rossz helyzetben levők lakhatási költségeit eredményesen, hosszú távra kiszámíthatóan csökkentette volna (megbízható szociális lakástámogatási rendszer), és a valamivel jobb helyzetben levőknek segített volna az energiatakarékosságban. Ez egyaránt vonatkozik a lakosságra és a kommunális fogyasztókra. Bár némileg bővültek az energiatakarékossági támogatások, az olajválság nyugati kezeléséhez hasonlatos áttörésre még, úgy látszik, várni kell. Az energiatakarékosságra, illetve hatékonyság javítására szánt célelőirányzatok még mindig nagyságrendekkel maradnak el a szükséges mértéktől, és ezzel összefüggésben az építőipar, a berendezések piaca sem nyújtja a megfelelő kínálatot.
Ha nem az import ár képezi a gázár alapját, akkor valójában becsapjuk a fogyasztókat. Ezen felül pedig olyanokat is támogatunk a fékezett árral, akiknek erre igazán semmi szükségük nincsen. Eredményesebbnek és szociálisan is igazságosabbnak tartanánk, ha az árak a valós költségeket tükröznék, és a hazai és import közötti árrésből átmenetileg keletkező bevételt az iskolák, a kórházak, a (még hiányzó) szociális lakások stb. energiafogyasztásának csökkentésére fordítanák. Ezáltal több forrás jutna az oktatás, az egészségügy más területeire, bővülne a felújítási piac, javulna a foglalkoztatás az építőiparban stb. Nem "olcsóbb" energiával kellene elaltatni a döntéshozók lelkiismeretüket, hanem arról kellene gondoskodni az államnak, hogy a nagyon szegényeknek is meleg legyen télen a szobája, és mindenkinek meglegyen a lehetősége arra, hogy az épületek felújításával, a berendezések cseréjével valóban ellensúlyozni tudja a házi költségvetését fenyegető energiaár-emelkedéseket. Ne halat osztogassanak, hanem olyan béreknek és nyugdíjaknak kéne lenni Magyarországon, hogy tisztességes munkából mindenki ki tudja kifizetni a család lakhatásához szükséges költségeket. Ha azonban az új gázár-szabályozás csak az árak emelkedését jelentené, akkor mi is csak azt tudjuk mondani, hogy nem ilyen lovat akartunk...

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.