kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Magát ismétli a történelem

Ez év november végén rendez Seattle-ben konferenciát a mindenható világkereskedelmi szervezet, a WTO, amelyre az újságírókon kívül civil szervezetek is hivatalosak. A Neue Züricher Zeitung újságírója szerint (1999. júl. 17-18.) ez azért helytelen, mert a társadalmi szervezetek nem demokratikusan megválasztott szervek, így nem is képviselhetnek igazán senkit, és mert vagyonuk sincs, nem is vállalják a felelősséget tetteikért. Kárt viszont annál többet okoznak. Nemrégiben például megakadályozták, hogy a nemzetközi óriáscégek az egyes államok kormányait mellőzve kapjanak nemzetek feletti különleges jogokat a tőkekihelyezésükhöz. A civil szervezetektől való félelmükben utasították el a kormányok a MAI (Multilateral Agreement on Investment, azaz többoldalú befektetési egyezmény) aláírását az OECD-ben. (Ez még nem egy lefutott meccs!)
A civil szervezetek a globalizációt akarják ellenőrizhetővé tenni, a cikk szerzője szerint viszont a társadalom és a kultúra konzerválását szeretnék elérni. Mintha hallottak volna már apáink is hasonlókat holmi retrográd, konzervatív elemekről a Szabad Nép félórák alatt.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.