kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A környezetvédelmi embléma ismerete

A termékek csomagolásán a gyártók egyre több szöveges és ábrás információt helyeznek el, hogy kiemeljék annak a környezetre kevésbé ártalmas tulajdonságát (ha van egyáltalán neki), és ezáltal javítsák piaci helyzetüket. A környezetért aggódó és annak megóvásáért valamit tenni is hajlandó fogyasztó vásárlási döntését ezek a tények is befolyásolhatják.
Magyarországon egyetlen jogilag rendezett, környezetkímélő jelleget tanúsító jelkép van, ez pedig a stilizált cédrusfa. Ezen védett figura feltüntetésének jogát a Környezetbarát Termék Közhasznú Társasághoz benyújtott pályázattal lehet elnyerni. Emellett hazánkban számos tisztázatlan értelmű jelképet találhatunk a termékeken.
Egy 1998-ban végzett kutatásom bebizonyította azt a hipotézisemet, miszerint az emberek számára nem egyértelmű, hogy melyik jelkép mit jelent. A megkérdezetteknek a "Zöld pont", a "Kék Angyal", a "Csillagvirág", a cédrusfa és az önmagába visszatérő nyíl közül kellett kiválasztani azt a jelképet, amely a magyarországi környezetvédelmi emblémán látható, vagyis a cédrusfát. A válaszadóknak kevesebb mint egyötöde jelölte meg a cédrusfát, ugyanennyien a "Zöld pontot", több mint a fele választotta az önmagába visszatérő nyilat, és elenyésző százalékban jelölték meg a Kék Angyalt, illetve nem tudtak választani.

Tanyi Anita


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.