kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nemzetközi petíció az Európai Parlamenthez
"Igazságos árakat az árufuvarozásban — nehézgépjármű-kilométerdíjat egész Európában!"

Az Európai Unió már évek óta tárgyal az Eurovignette matrica bevezetéséről a tehergépjárművek úthasználatának megfizetésére. Időközben azonban rugalmasabb és hatékonyabb díjszabási eszközöket fejlesztettek ki, amelyeket az EU "Igazságos fizetést az infrastruktúra használatért" című Fehér Könyvében is ajánl. Az egyik ilyen eszköz a nehéz tehergépjárművek kilométerdíja.
Ezen új megállapítások és fejlesztések alapján az aláíró szervezetek kérik az Európai Parlamentet, hogy minél hamarabb zárja le a vitát az Eurovignette-ről, és vezessen be egy kilométerdíjat a nehéz tehergépjárművekre. Felhívjuk a Parlamentet, hogy kérje fel az Európai Bizottságot a kilométerdíjról szóló direktíva tervezetének mielőbbi előterjesztésére, és hogy ezt fogadja el a Miniszterek Tanácsa. A direktíva a következő pontokat kellene hogy tartalmazza:
1. A nehéz tehergépjárművek kilométerdíját az Európai Unió minden közútján alkalmazzák. Váltsa fel az egyéb díjszabásokat, mint például az Euro-vignette.
2. A kilométerdíj feleljen meg "a szenynyező fizessen" elvnek és foglalja magában nemcsak az infrastrukturális költségeket, hanem azokat a környezeti és más külső költségeket is, amelyeket jelenleg nem a nehéz tehergépjárművek használói fizetnek meg.
3. A díjszabásnál figyelembe kell venni a maximális rakott súlyon kívül a méretet, a megtett kilométert, valamint a gépjárművek zaj- és levegőszennyezését is.
4. A különösen érzékeny területek védelmében magasabb díjak szedendők ezeken a területeken.
5. A nehéz tehergépjárművek kilométerdíjának beszedése elektronikus eszközökkel történjen a használat helyén.
6. A nehéz tehergépjárművek kilométer-díját fokozatosan emeljék, egyidejűleg a vasút korszerűsítésével és az áruszállítás gazdasági eszközökkel történő csökkentésével. Ezáltal megnövekednek a fuvarozási költségek azok számára, akik nem térnek át a piacon található legkörnyezetkímélőbb szállítási módra.
A fenti petíciót az Alpen-Initiative nevű svájci szervezet tette közzé, és 473 civil szervezet — köztük a Levegő Munkacsoport és a Magyar Közlekedési Klub — írta alá. Ez év október elején eljuttatták Gerhard Schmidt-hez, az Európai Parlament alelnökének, valamint az Európai Unió közlekedési minisztereinek.

Fordította:
Décsi Péter
JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.