kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mennyit tehetünk a kosárba?

A globális gondolkodás mindenre kiterjed, amit csak teszünk és fogyasztunk. A globálisan gondolkodó ember megérti, hogy ha vörös húsokat eszik, kielégíti ugyan saját étvágyát, de közben az egész emberiséget fosztja meg a legfontosabb táplálék-erőforrásoktól. A húst adó szarvasmarhának takarmányra van szüksége. A szarvasmarhával megetetett gabona az emberi fogyasztásra is felhasználható készleteket rövidíti meg. Ha a szarvasmarha húsa egyenértékű táplálékkal szolgálna, akkor nem veszne kárba a takarmány. De a marhahús kalóriaértéke csak egyhetede az elfogyasztott takarmány kalóriaértékének. Ez azt jelenti, hogy mialatt a szemestakarmány marhahússá alakul, a szarvasmarha hatheted részt "elpazarol" a bolygó elsődleges termékének tápértékéből. Ez az arány kedvezőbb a baromfiak esetében: a csirke átlagban csak kétharmadát pazarolja fel az elfogyasztott takarmány kalóriaértékének.

Egyszerűen nincsen elég szemes takarmány annyi állat etetéséhez, amennyiből a világon minden család asztalára hús kerülhetne. A hatalmas szarvasmarhacsordáknak és a rengeteg baromfitelepnek több szemes takarmányra volna szüksége, mint a világ mezőgazdasági össztermelése, egyes számítások szerint kétszer annyira. A művelhető földek mennyiségét és a ma ismert, illetve alkalmazott mezőgazdasági módszereket tekintve a gabonafélék jelenlegi termésmennyiségének megduplázásához olyan beruházásokra volna szükség, amelyek közgazdaságilag kivihetetlenek.
Ily módon a mohó fogyasztók milliárdjai azon az áron laknak jól, hogy a másik részt alultápláltságra vagy egyenesen éhezésre ítélik.
Idézet László Ervin — Harmadik évezred —
Veszélyek és esélyek című könyvéből.
(A Budapest Klub első jelentése, Új Paradigma, 1998)




JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.