kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Olvasóink Írták

Tisztelt Szerkesztőség!
Tudomásomra jutott, hogy Fonyódon új kompátkelőt akarnak nyitni. Eddig legalább a legelvadultabb kaposvári és pécsi autósok is hajóra szálltak, sőt (micsoda lázadás!) nem restelltek az északi parton vonatozni, hogy eljussanak néhány településre. Tényleg véget kell ennek vetni? Kellemesen gyönge forgalomban lehetett a part menti úton kerékpározni a fonyódi állomásig, némi kárörömmel nézve a 7-es úton araszoló autókat.
Egy kompátkelő jelentősen megnövelné a part menti utak forgalmát, "természetesen" a levegőszennyezés is a többszörösére nőne. Kell ez nekünk?
Kincses László
Kedves Kincses László!
Teljes mértékben osztjuk aggodalmát a tervezett kompátkelővel kapcsolatban. A Balaton ökológiai állapotát, valamint a környező települések környezetét is kedvezőtlenül érintené ez a beruházás, valamint a megvalósítása nyomán fellépő többlet gépjárműforgalom. Sajnálatos az is, hogy az érintett önkormányzatok nem veszik észre: az ilyen "infrastruktúra-javító" beruházások, éppen azt teszik tönkre, amire településüknek gazdasági szempontból is égető szükségük lenne. Ugyanis itthon és külföldön is egyaránt tapasztalható, hogy a turisták egyre inkább elfordulnak azoktól a helyektől, ahol romlik a környezet állapota. Az egész évi feszültség után az emberek általában tiszta, egészséges, nyugodt körülmények között kívánják tölteni szabad idejüket.
Amennyiben részletesebb tájékoztatást küld a tervekről, a Levegő Munkacsoport segítséget tudna nyújtani a beruházás megakadályozásához, a még viszonylag kedvezőbb környezeti állapot megőrzéséhez.

A Lélegzet Szerkesztősége
Tisztelt Levegő Munkacsoport!
A Corvin téri lakosok, valamint a Budapesti Városvédő Egyesület I. kerületi csoportja nevében ezúton szeretném megköszönni a Levegő Munkacsoport vezetőségének és minden tagjának azt az önzetlen, hatékony támogatását, fáradozását, mellyel segítségünkre siettek az I. kerületi lakosoknak. Köszönettel tartozunk személy szerint is Lukács András úrnak, Halász Juditnak, Dr. Radó Dezső úrnak.
Nagy örömmel vettük hírét 1999. október 6-án, hogy a Corvin téren nem lesz mélyparkoló egyszer s mindenkorra.
1997 áprilisa óta fáradtságot és időt nem kímélve szorgalmasan gyűjtöttük a polgároktól az aláírásokat a tér megmentésére. Számtalan levelet küldtünk magasabb fórumokhoz, többek közt az UNESCO-hoz is Párizsba, a nemzeti kulturális örökség miniszteréhez, Dr. Hámori József úrhoz. Minden levél a tér megmentése érdekében szólott.
Az előző polgármesteri vezetés heves ellenállása és megfélemlítése ellenére vitaestet és tüntetést is szerveztünk (1997. december 9-én, illetve 1998. januárjában).
Ez idő alatt több televíziós riport és rádióinterjú is készült, melyeken a Levegő Munkacsoport képviselői is elmondhatták véleményüket, szakértői állásfoglalásukat, teljes támogatásukról biztosítva a tiltakozó polgárokat.
Külön köszönettel tartozunk Dr. Radó Dezső professzor úrnak, aki fáradhatatlanul segítségünkre volt, szakértésben, tanácsadásban.
Még egy gondolat utoljára, de nem utolsó sorban. Köszönet az I. kerületi Polgármesteri Hivatal új vezetőségének, és területi képviselőnknek, Medreczky Károly úrnak, aki választási ígéretéhez hűen kiállt a Corvin tér megmentéséért, és véleményét másokkal is megosztva, egyetértve valóra tudta váltani gondolatait.
Kerekes Éva
Budapesti Városvédő Egyesület
I. kerületi csoport tagja




JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.