kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Országos tanácskozás a parlagfűről

A Környezetvédelmi Minisztériumban 1999. október 12-én országos tanácskozást szerveztek a parlagfű ellen folytatott küzdelemben részt vállaló társadalmi szervezetek felkérésére. A tanácskozás célja az volt, hogy hatékonyabbá tegyük a parlagfű elleni küzdelmet, elősegítsük az országos koordináció megvalósítását.
A tanácskozáson a témában illetékes 5 minisztérium, a fővárosi és több vidéki önkormányzat, számos szakmai intézmény és mintegy 23 társadalmi szervezet képviselője, illetve munkatársa vett részt.
Hazánkban 1975 és 1998 között a bejelentett asztmások száma 5188-ról 107043 főre emelkedett. Az allergiában szenvedők száma 2 millió körülire becsülhető. A gyógyulásban és a megbetegedéseket kiváltó okok megszüntetésében minden ötödik honfitársunk közvetlenül is érdekelt.
Gyermekorvosok és az Országos Közegészségügyi Intézet felmérései alapján a légúti allergiák a leggyakoribbak, és a vezető allergének között a parlagfű szerepel. A parlagfű virágzása minden évben júliustól októberig tart. A pollenszint változását egymással párhuzamosan több intézmény is nyomon követi. A Nemzeti Környezet-egészségügyi Akció Program (NEKAP) keretében megyénként parlagfű-koordinátorokat jelöltek ki erre a feladatra, és az összegyűjtött adataik tükrözik a parlagfűre allergiás betegek számát. A vizsgált városok közül egyedül Miskolcon volt aránylag kevesebb a parlagfűre érzékenység. A program keretén belül a parlagfű-mentesítési programról állítottak össze a ?Johann Béla" Országos Közegészségügyi Intézet munkatársai ?Önkormányzati Tájékoztató" és a ?Tanároknak röviden az allergiáról" címmel két kiadványt, amelyek szinte az ország minden önkormányzatához és iskolájába eljutottak. Az allergiás és asztmatikus betegségek diagnosztizálása, a kórházi ápolás, a kieső munkaidő s az egyéb védekezés költségei évenként több milliárd forintot tesznek ki.
A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium utasításban adta ki, hogy ki kell terjeszteni a mezőgazdasági területek helyszíni bejárását közvetlenül a parlagfű-virágzás előtti időszakra. A határszemlék során észlelt parlagfűvel kapcsolatban szintén utasították a megyei földhivatalokat, hogy az észlelt parlagfű elterjedésére vonatkozó információkat a földtulajdonok tulajdonosi adataival együtt meg küldjék az önkormányzatoknak és a Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomásoknak intézkedés céljából.
A Levegő Munkacsoport és a vele együttműködő társadalmi szervezetek nyomatékosan követelik, hogy a parlagfű-mentesítés országos megvalósulásához az érdekelt minisztériumok vállalják fel egy intézkedési terv, cselekvési program elkészítését. Legyen országos, felső szintű folyamatos koordináció az intézkedési terv végrehajtására. Külön kormányrendelet szabályozza a közérdekű védekezések pénzügyi igénybevételének módját és elszámolásának rendszerét. A legfelső szintű országos koordináció munkáját segítsék elő a különösen érintett minisztériumok: a Belügy-, a Pénzügy-, az Egészségügyi, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, a Környezetvédelmi, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium, valamint kidolgozott programjával a Fővárosi Önkormányzat. Felkértjük az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságát, hogy a 2000. évi költségvetési törvényjavaslathoz olyan módosító indítványt nyújtson be, mely szerint különítsenek el megfelelő pénzösszeget a parlagfűmentesítés céljára.

J. Halász Judit


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.