kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Dohányzás és törvénykezés

Nemrégiben elfogadásra került a nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII. törvény. Bizonyos passzusai még nem hatályosak, de november elsejétől életbe lépett. Október utolsó napjaiban nem volt olyan sajtóorgánum, amelyik ne fogadta volna kétkedve azt a paragrafust, hogy 18 éven aluliakat nem lehet dohányáruval kiszolgálni az üzletekben. A kereskedők részletesen taglalták, hogy az ilyesmi miért nem valósítható meg. A törvény, bár gyengére sikerült, mégiscsak segíti érvényesülni az egészséghez való jogot. Míg a világ számos országában a dohányzás — éppen a hatékony nevelés és a megelőző programok hatására — kezd visszaszorulni, addig nálunk az eladott cigaretták száma hatalmas iramban nő, tavaly 2565 szálat fogyasztottunk fejenként (a csecsemőket is beleértve). A világátlag nem éri el az ezret évente. A dohányzásban nem vagyunk világelsők, de dobogós helyünk van. Az utóbbi 20 évben nagyjából megkétszereződött az eladott cigaretták száma (ebben a csempészáru nincs benne), ugyanakkor az ország lakossága csökkent.

Sajnos, a cigaretta nem elég drága. A szükséges áremelés — amely nélkül az EU közelébe se mehetünk — csak lassan és fokozatosan valósul meg. Az országgyűlési képviselők félnek a választók haragjától. Pedig a nemdohányzók vannak többségben — minden korosztályban, mindkét nemben. Ugyanakkor a cigarettáról cigarettára gyújtó orvos Magyarországon nem a kabaré tárgya, hanem a valóság. Mostantól legalább nem a beteg orra előtt fog füstölögni. A dohánytermékek jövedéki adójából 1995-ben 44 milliárd forint bevétele származott a központi költségvetésnek, ugyanakkor a dohányzás okozta egészségkárosodás 337—378 milliárd forintba került (a GKI Gazdaságkutató Rt. és az Alius Kft. közös tanulmánya szerint).
A dohánygyárak "A felelősségteljes kereskedő" címmel elindítottak egy programot, hogy segítsék a kereskedőket a törvény betartásában. A program országos koordinátora azt nyilatkozta, hogy becsléseik szerint a dohányosok 1-2%-a 18 éven aluli, ezért 200—400 milliós bevételkiesésük lesz a gyáraknak. Széles körű vizsgálatok mutatják, ha drágább lenne a cigaretta, akkor kevesebbet szívnának. Persze, nőne a feketekereskedelem, de az más eszközökkel visszaszorítható. A fiatalok viszont egészen biztosan kevesebbet vásárolnának. Alapos felmérések igazolják, hogy minél öregebb korában szokik rá valaki a dohányzásra, annál könnyebben szokik le róla. Aki 18 (pláne 16) éves korában már rendszeresen füstölt, néha még az élete árán se hagyja abba (lásd tüdőkórház).
Sajnos, nem hallom a médiában azt a vékonyka hangot, hogy vannak Magyarországon nemdohányzók is, akik bizony most örülnek. Ha valamiért szomorkodnak, az csak az, hogy gyenge lett a törvény, bizonyos passzusainak hatályba lépésére pedig 2001-ig — az új évezredig  — várnunk kell.

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.