kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Fórum a társadalmi részvételről

Ez évben is egész napos beszélgetést rendezünk a TIT Stúdió Egyesület Környezetvédelmi Oktatóközpontjával a társadalmi részvételről. Partnerünk lesz még a Magyar Szociológiai Társaság Környezetvédelmi Szakosztálya, amelynek tagjai évtizedek óta foglalkoznak ezzel a témával. A szociológusok és a Levegő Munkacsoport esetismertetései mellett tájékoztatást adunk a részvétel hazai jogi hátteréről. Meghívunk önkormányzati szakembereket, képviselőket is, hogy elmondhassák a véleményüket.
Az eszmecsere során újabb javaslatokat készítünk annak érdekében, hogy a civil részvételről szóló törvénycsomag végre ne csak írott malaszt legyen, hanem gyakorlattá váljon a döntéshozatalban.
A rendezvénynek különleges aktualitást adnak a készülő helyi építési szabályozások, amelyekbe a fővárosban igencsak kelletlenül engednek még betekinteni is az önkormányzatok. Az, hogy a lakosság már a tervezési fázisban elmondhassa javaslatait, a számára fontos prioritásokat, egyelőre álomnak tűnik. Vannak önkormányzatok, ahol legalább a kész tervezetet önként ismertetik a nagyobb helyi civil szervezetekkel, sok helyen azonban csak külön felszólításra küldik meg a dokumentációt, és még azt sem érzik szükségesnek, hogy több oldalas észrevételeinkre akár csak egy rövid levélben reagáljanak. Pedig ők is tudják, hogy a szakvéleményeket mi a helyi lakosok kérései, panaszai alapján készítjük, míg az adófizetők pénzéből fenntartott önkormányzatoknak, képviselőtestületeknek törvényben előírt kötelessége az egyeztetés a választóikkal, illetve a civil szervezetekkel.
A tavalyi fórumon már elhangzott, hogy nagyobb településeken, a fővárosi kerületekben gyakran nem érzi a lakosság, hogy az önkormányzat az ő érdeküket képviselné a zöldterületek növelése, a levegőtisztaság, a zajvédelem, a helyi ellátás, és más, az élhetőséget, a biztonságérzetet érintő kérdésekben. Ennek okát az önkormányzatok, a képviselőtestületek megváltoztatandó jogosítványaiban és érdekeltségi rendszerében látjuk. Erre az idén is visszatérünk.
Olvasóink figyelmébe ajánljuk a Környezetvédelmi kiskönyvtár sorozat hetedik kötetét, amelynek címe: "Önkormányzati környezetvédelmi kézikönyv". (Szerkesztette Dr. Bándi Gyula, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest, 1999. 326 oldal. Ára: 3808 Ft.)
A fórumra március 20-án kerül sor a TIT Stúdió Budapest XI., Zsombolyai utcai épületében. Az ott elhangzottakról a LÉLEGZET-ben fogunk beszámolni.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.