kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Összefogás a kemencei erdei vasút megmentéséért

A Börzsöny északnyugati részén található Kemence falucska, ahonnan egykoron 600 mm nyomközi vasútvonal vezetett a hegyek belseje felé. A Kemencei Erdei Vasút első vonalát 1910-ben adták át a forgalomnak. A vasút feladata az erdők faanyagának szállítása volt. A megrakott kocsikat a völgyekből a gravitáció erejével juttatták el a vasútvonal végére, míg az üres kocsikat eleinte lovakkal, majd gőzmozdonyokkal vitték vissza a rakodás helyére. A kisvasút hálózata az idők folyamán egyre változott, a síneket egy völgyben hol lerakták, hol felszedték, attól függően, hogy hol történt éppen a fakitermelés. Ha az összes valaha létezett szárnyvonal hosszát összeadnánk, félszáz kilométeres hálózatot eredményezne. Hajdanában a kisvasút fővonala Királyházára vezetett, és tervezték összeköttetését a Börzsöny többi kisvasútjával is! Azonban a tervek nem valósultak meg, és a Kemencei Erdei Vasút vonalait fénykora után, a motorizáció előretörésével egyre kevésbé vették igénybe, vonalait egymás után számolták fel. Az utoljára megmaradt 7 km-es fővonalon a forgalmat 1992-ben végleg leállították.

A Kisvasutak Baráti Köre (KBK) nemrég megkereste a kisvasút gazdáját, az Ipoly Erdő Rt-t. Szándékuk egy múzeumvasút kialakítása volt, melyhez immár az Ipoly Erdő Rt. elképzelése is párosult, miszerint egy erdei múzeum is létrejönne a kisvasút közelében. 2000. január 1-étől életbe lépett az Ipoly Erdő Rt. és a KBK közötti szerződés, melynek értelmében mindkét fél támogatja a múzeumvasút és az erdészeti múzeum kialakítását, és a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület e célból határozatlan időre kibérli a kisvasút telephelyét.
A Kemencei Erdei Vasút létrehozásáig azonban nagyon sok feladat van még hátra. Ezért a KBK elhatározta, hogy nyilvános "kisvasútépítő" táborokat szervez, melyeknek célja a kisvasút telephelyén létesülő vasúti múzeum kialakítása 2000. július 29-éig, amikor a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány immár hagyományos kisvasútnapok-sorozatának részeként megtartják a Kemecei Erdei Múzeumvasút napját.
A Vasútépítő Táborok időpontja a tavaszi iskolai szünet (2000. április 16-23.) és az iskolai tanév utáni első hónap (2000. július 3-30.) A KBK várja mindazok jelentkezését, korosztálytól függetlenül, akik segíteni szeretnének a kisvasút telephelyének és az onnan kiinduló vasútvonal még megmaradt rövid szakaszának helyrehozatalában. Érdeklődni a Vasútépítő Táborok és az egyéb kemencei kisvasúti programok után a következő címeken lehet:
MÁV Nosztalgia Kft., 1056 Budapest, Belgrád rkp. 26. Telefon: 317-1665.
Hotelinfo Utazási Iroda, 1056 Budapest, Váci u. 78-80. Telefon: 318-7671.
Azok, akik anyagilag kívánják támogatni a múzeumvasutat a KBK 11712004-20206435 számú bankszámláján keresztül megtehetik azt. Sárga postautalványt közvetlenül a KBK-tól igényelhetnek: 1222 Budapest, József u. 7. (Tel.: 227-0255).

Joó Ferenc


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.