kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kubai biogazdáké az idei alternatív Nobel-díj

A kubai biogazdák szövetsége, a Grupo de Agricultura Orgánica (Organikus Mezőgazdasági Csoport) lett az ún. Alternatív Nobel-díj, a Helyes Életmód Díj (Right Livelihood Award) tavalyi négy kitüntetettjének egyike. Az 1980-ban alapított kitüntetéssel eddig több mint 80, a világ jobb jövőjéért fáradozó egyént és szervezetet jutalmaztak.
A GAO a karibi ország biogazdáit, gazdászait, kutatóit tömöríti magába, és azon állami tisztviselőket, akik részt vesznek az organikus gazdálkodás fejlesztésében és elterjesztésében. A szervezet célja, hogy meggyőzze a kubai farmereket és politikusokat: az ország korábbi nagy energia- és nyersanyag-igényű mezőgazdálkodási modellje túlságosan importfüggő és környezetromboló, nem fenntartható, miközben az organikus gazdálkodási eljárások megfelelő hozamokat nyújthatnak.
A 90-es években Kuba súlyos élelmiszerhiányt élt át, melyet a korábbi szovjet blokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatok összeomlása, valamint az évtizedek óta tartó USA kereskedelmi embargó okozott. Az önellátást lehetővé tevő biogazdálkodás jelentős szerepet játszott a válság megoldásában.
A díjakat tavaly december 9-én ünnepélyes keretek között adták át a svéd parlamentben, egy nappal a hagyományos Nobel-díj átadása előtt.
newsdesk@igc.apc.org — ZöldPókJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.