kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Élő folyókat Európának!

A WWF felhívással fordult az Európai Unióhoz, hogy tegyen határozott lépéseket az európai folyók pusztulásának megállítása érdekében. A nemzetközi természetvédelmi szervezet arra figyelmeztet, hogy ha az Európai Unió szintjén nem kerül sor összehangolt intézkedésekre, akkor Európa folyóinak hanyatlása folytatódni fog. A válság jelei a következők:
· Folyószabályozás: Európának egyetlen olyan folyórendszere van, amelyet nem szabdalnak gátak. Ez a folyó a Tornealven, amely Svédország és Finnország határán található. Ausztria folyóinak 80%-át, a svédországiaknak pedig 70%-át szabályozzák a vízi energia felhasználására épített gátak.
· A folyó menti és ártéri élőhelyek eltűnése: A Duna menti természetes ártéri erdők ma eredeti területüknek 4%-ára szorultak vissza. Spanyolország csaknem valamennyi síkvidéki árterét elvesztette. Ausztriában az elmúlt 50 évben 400 ezer hektár ártér tűnt el.
· Folyóvizek szennyezése: A mezőgazdaságból származó kiterjedt szennyezésekkel eddig alig törődtek. Nagy-Britanniában és Flandriában minden második folyó súlyosan szennyezett foszforral, míg Belgium flandriai részén, Dániában és Nagy-Britanniában minden tizedik folyóban jelentős a nitrogénszennyezés.
· Nagyszabású építkezések: Spanyolországban az Ebro folyó vizét elvezetik, a lengyelországi Visztulán gátak épülnek és zajlik a folyó szabályozása, míg Közép- és Kelet-Európában a hajózás érdekében kiterjedt víziközlekedési hálózatokat alakítanak ki.
· Fajok kipusztulása: A kereskedelmi szempontból értékes lazac Európa és Észak-Amerika 124 folyójából eltűnt.
A WWF "Élő folyók" kezdeményezésének elindításakor Jane Madgwick, a WWF Európai Édesvíz Munkacsoportjának vezetője a következőket mondta: "Az Élő folyók koncepciója közgazdasági és környezetvédelmi szempontból is ésszerű. A WWF Élő folyók kezdeményezése meg akarja változtatni az emberek gondolkodását. A cél az, hogy a közvélemény értékelje a szabadon hömpölygő folyókat, mint olyan természeti erőforrásokat, amelyek az emberek javát szolgálják, és az állatvilág változatosságát is biztosítják. A tápanyagmennyiség csökkentése és az áradások vízfölöslegének tárolása szempontjából a Rajna és a Duna ártereinek helyreállítása tűnik a lehető legjobb megoldásnak."
Tony Long, a WWF Európai Lobbiirodájának igazgatója szerint az Európai Uniónak többirányú intézkedéseket kell meghoznia Európa folyóinak helyreállításáért. A legidőszerűbb feladat az európai döntéshozók elé éppen most kerülő vízgazdálkodással foglalkozó törvénytervezet szigorítása. Ugyanakkor például a nitrátokkal foglalkozó törvény már hatályban van, csak érvényt kellene szerezni neki. Az Unió agrárpolitikája nem támogathatja a folyóvizeket szennyező mezőgazdaságot. Az is rendkívül fontos, hogy anyagi támogatást kapjanak az árterek helyreállítását célzó programok, mint amilyen a Duna és a Rajna élő folyóvá alakításért indult nemrég.

A WWF Magyarországi Képviselete fontos feladatának tekinti, hogy hazánkban a természetes vízfolyások megmaradjanak, sőt megkezdődjön a csatornává alakított folyóvizek "visszavadítása". Kovács Tibor, a WWF magyarországi képviseletének programvezetője szerint a magyarországi ártereken található holtágak védelme és helyreállítása szervesen kapcsolódik nagy folyóink rehabilitációjához. Ezeket a vizeket a múlt századi szabályozások során vágták el a főmedertől és mára tetemes részük teljesen feltöltődött. A kiegyenesített főmederben felgyorsult az áramlás sebessége, meggyorsítva ezzel az aljzat bevágódását. A folyó medrének süllyedése magával vonta a talajvízszint süllyedését is, ami drámaian hatott a környező területek mezőgazdaságára. Az egykori holtágak újjáélesztésével és szakszerű kezelésével ez a kiszáradási folyamat megállítható lenne.
További felvilágosítás:
· Julian Scola, WWF Európai Lobbiiroda Telefon:+32-37438806.
· Világ Természetvédelmi Alap (WWF) Magyarországi Képviselete 1124 Budapest, Németvölgyi út 78/b. Telefon: 212-6091, Villámposta: panda@wwf.hu



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.