kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Roosevelt téri mélységek

Úgy tűnik, a Fővárosi és az V. kerületi önkormányzat összefogott, hogy rákényszerítsék egy 180 férőhelyes mélygarázs megépítését a Gresham palota felújítását és szállodává átépítését vállaló Gresco Rt. nevű cégre, amely Four Seasons nevű szállodalánc többségi tulajdonában van. Ezzel a Gresco Rt.-t garázsipari kényszervállalkozóvá nyomorították.
A múlt év január végén a Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott és a Főpolgármester által aláírt megállapodás mindkét félnek hátrányos. A Gresco ugyanis több százmillió forint többletkiadásra kényszerül, holott a szállodaépítkezést sokkal olcsóbban is megoldhatná. Mivel egy öt csillagos szálloda vendégeinek többsége repülővel érkezik, ezért a Gresconak bőven elég lenne 30—40 parkolóhely. Ez könnyen belátható, ha tudjuk, hogy a meglévő közeli szállodák, például az Átrium Hyatt és az Intercontinental mélygarázsainak kihasználtsága legfeljebb 50 százalékos. Ez a Gresham előtt meglévő 55 parkolóhelyen is biztosítható, vagy egy legfeljebb 40 férőhelyes, az úttest alatt megépítendő mini mélygarázzsal is megoldható lenne. Az OTÉK által a szobaszám alapján előírt 180 parkolóhely az V. kerületi önkormányzat 1999. júliusi rendelete alapján teljes egészében pénzben megváltható, és ez a megoldás a Gresco számára pénzügyileg is előnyösebb lenne.
A Fővárosi Önkormányzat számára a megállapodás azért nem előnyös, mert a közteret majdhogynem ingyen engedi át a mélygarázs-építés céljára. A remélt közcélú parkolóhelyekből csupán 90—100 többlet férőhely valósulhatna meg, mert a 180-ból le kell vonni a megszüntetendő 55 felszíni férőhelyet és a szálloda által igénybe vett férőhelyeket. Ebből a 90—100 többlet férőhelyből azonban a nagyközönség csak igen keveset venne igénybe, mert a megállapodás szerint a parkolási díjat majd a Gresco szabja meg, s ezért az valószínűleg napi 500-1000 Ft közötti lenne, hogy a mélygarázs-beruházás belátható időn belül megtérüljön. Hasonló lenne a parkolási díj ahhoz, mint ami a közelben lévő szállodáknál érvényes.
A mélygarázs miatt 43 fa is végveszélybe került. Közülük huszonkettőt terveznek kivágni, huszonegyet pedig átültetni a főváros innen messzebb eső területeire. Ezeknek a fáknak a kiirtása a helyszínen kifejtett környezetjavító szerepük, valamint a városképben és Budapest történetében betöltött helyük miatt pótolhatatlan veszteséget jelentene a főváros számára. A Levegő Munkacsoport, a Védegylet és számos más szervezet, valamint sok magánszemély tiltakozik az újabb fapusztítás ellen, és kérik az érintett önkormányzatoktól, hogy vizsgálják felül a fák kivágására, illetve átültetésére vonatkozó elhamarkodott döntéseiket.

J. Halász Judit


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.