kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Újabb fejezet: mélygarázs-építés a Kossuth téren!


Újabb nagyszabású mélygarázs-építési tervek láttak napvilágot Budapest szívében. A még megmaradt utolsó nagyobb zöldterületet, az Országház előtt található parkot tervezik megszüntetni egy hatalmas föld alatti parkoló felvonulási területeként. A munkálatok már az idén megkezdődnek, és valószínűleg soha véget nem érnek. Elsőként a park virágait, bokrait, fáit, örökzöldjeit távolítják el. ?Szó sincs fakivágásról, a munkálatokat akadályozó, egyébként teljesen értéktelen, csenevész növényzettől szabadítjuk meg az Országház környékét" — hangzott el a sajtótájékoztatón. A szóvivő elmondta, hogy a növényzetet a közeli Roosevelt téri tervezett mélygarázs belső díszítésére fogják használni, nagyobb részét pedig átültetik Afrika őserdeibe — felbuzdulva a legutóbbi nagysikerű szaharai homokexport gazdasági sikerén.
A terveket a kormányzat és a főváros vezetői egy emberként üdvözölték. (Külső és persze jelentéktelen intrikák szerint a határozathozatal előtt néhány képviselő új öltönyöket csináltatott magának, a korábbiaknál sokkal nagyobb zsebekkel.) A betonkoporsó kialakítása után a teret természetesen (természetesen módon) leaszfaltozzák. Egyesek szerint ez a legszerencsésebb megoldás a soronkövetkező agrár-demonstrációk alatt kiöntött búza-, tej-, borszállítmányok környezetbarát kezelésére. A terület elzárásához használt betonöntvény terelőbóják rendőr és pénzügyőr formájúak lesznek, ergonómiai megfontolásokból. Utóbb — figyelembe véve a zöld szervezetek tiltakozását — módosították a terveket, és egy kisebb, parlagfűvel bevetett zöldterületet mégis ki fognak alakítani a tér sarkán. A mélygarázs alsó szintjein majdan megtekinthető lesz egy kiállítás a kihalt föld alatti élet bemutatására, illetve ökomenikus találkozók szervezhetők az ördöggel, amelyhez így neki kisebb távolságot kell megtennie függőleges irányban.
Az Országházalatti mélygarázs végre a kisemberek parkolója lesz. A belvárosba látogató autósok használati díjat kapnak az üzemeltetőtől a föld alatti parkoló igénybevételéért, egy alkalommal legfeljebb 4 autóra. A kormány ezzel kíván mind nagyobb kedvet csinálni a motorizáció és a globalizáció áldásos hatásainak elterjesztésére. A mélygarázs megépülése egyben a demokrácia kiteljesedése is lesz. A mélyből telekommunikációs rendszer teszi lehetővé a fent, a napfényen tevékenykedő választott képviselők dolgaiba való belelátást, beleszólást. A kormány ezzel kívánja demonstrálni, hogy igenis, helyt ad az alulról jövő kezdeményezéseknek! Szakértő civil szervezetek viszont jelezték, hogy a tervrajzokon a kommunikációs vonalak a Duna felé elkanyarodnak, és a víz alatt, a halak között végződnek.

Tepi


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.