kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Erkély

Egy talpalatnyi szabadság. Kilépve a szoba fogságából nagyokat szippanthatunk a tikkasztó nyáreste enyhet adó levegőjéből, vagy a tél friss hidegéből.
Az erkély jellemzően a városi épületek tartozéka. Elég csak végigvillamosozni a Nagykörúton, és számos formáját fedezhetjük fel. A formák mellett azonban a használatuk is a változatosság széles skáláját vonultatja fel. Van, aki a megunt, fölösleges lomokat, van, aki kiülésre alkalmas bútorokat, de olyan is akad, aki zöld növényeket tart itt. Akad azonban olyan is, aki beépíti, ezzel elvéve az erkély eredeti funkcióját.

Mint a városi élettér egy kis darabját, most inkább a "zöldesítés" előnyeire szeretném felhívni a figyelmet. A szennyezett levegő elleni védekezés egyik legfontosabb formája lehet, ha növényzettel dúsan betelepítjük az erkélyünket. A növények, amellett hogy oxigént termelnek, megkötik a levegőben lévő szennyező anyagokat. Ezen túlmenően azonban olyan hangulati elemük a lakásnak és az utcaképnek, ami mellett eltörpül mindenféle mesterséges díszítőelem.
De ez még mind nem meríti ki a lehetőségek tárházát, mert az erkélyünkön létrehozott kis kert még ennél is több lehetőséget kínál. Telepíthetünk például cserépbe zöldfűszereket, valamint gyógynövényeket. Lehet, hogy sokan nem tudják, de a friss zöldfűszereknek is gyógyító hatásuk van, emellett a zöldfűszerek és a gyógynövények illatukkal is igen jó hatással vannak az emberre. (Azonban szennyezett területen termesztett növényeket semmiképpen se fogysszunk. — A szerk.)
Jártukban-keltükben figyeljék az erkélyeket, és majd látni fogják, hogy egy zöld, virágos erkély látványa megszépíti a napjukat.

Molnár Mária


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.