kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
EU-támadás Németország betétdíj-kvótái ellen

Az Európai Bizottság nagy valószínűséggel eljárást indít Németország ellen az importált ásványvizek betétdíj-kvótája miatt.
Az 1991-es német csomagolási rendelet értelmében az ásványvizek piacán a betétdíjas palackok aránya 90%, és a jogszabály kvótákat állít a szénsavas üdítők, a bor, a sör, a tej és a gyümölcslevek esetében is.
Néhány ország, különösen Franciaország és ásványvíz-ipara folytonos nyomást gyakorol a Bizottságra, hogy támadja meg a kvótát, mint kereskedelmet korlátozó tényezőt.
Az európai törvények az ásványvizek forrásnál történő palackozását higiéniai okokból írják elő. A francia ásványvíz-termelők szóvivője elmondta, hogy ők "különleges elbánást" kértek, mivel nem praktikus a palackok visszavitele, tisztítása és újratöltése az exportált ásványvíz esetén.
Az Európai Palackgyártók (BCME — Beverage Can Makers Europe) és a csomagolási szövetség (Europen) képviselői pedig megnyugodhattak, mivel az ajánlás tartalmazott egy kitételt, miszerint a Bizottság eljárást indíthat Németország más italpiacainak kvótái ellen is. Az ENDS Daily értesülései szerint a 29%-os borospalack-kvóta a legesélyesebb a következő támadásra.
(Forrás: ENDS Daily
További információk: http://europa.eu.int/comm,
www.europen.be)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.