kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az alternatív és ifjúsági kultúrák

Az elmúlt évtizedekben nagy számban jelentkeztek alternatív és ifjúsági kultúrák. A mozgalom lényegét tekintve rendkívül fontos és ígéretes a társadalmi változások ösztönzésében. Egy másfajta gondolkodásmódot jelez: egy új világkép kialakulását. Ezt pedig támogatni és erősíteni kell.
A most kialakuló új kultúrák lényege az, hogy megkérdőjelezik az ipari társadalom korszakának megkövesedett nézeteit:
- Még mindig a verseny a sikerhez vezető egyedüli út? Nem hozna-e jobb eredményeket az együttműködés?
- Érvényes-e még az, hogy a hatékonyság nem más, mint az emberek és a gépek maximális teljesítménye? Nem jelentheti-e a hatékonyság az emberek számára szükséges, társadalmilag hasznos javak és szolgáltatások biztosítását?
- Valóban a gazdagság és a pénzért megszerezhető anyagi javak felhalmozása jelenti-e egy ember értékmérőjét? Nem azok a jegyek mutatják-e meg az ember igazi értékét, amelyek pénzen nem vásárolhatók: mint a gyöngédség, a bölcsesség és a törődés?
- Biztos-e, hogy a legerősebbek maradnak fenn? Nem történhet-e, hogy azokból lesznek a túlélők, akik a legokosabbak, és a legjobban tudnak együttműködni a környezetükkel?
- Nem elképzelhető-e, hogy az alapvető női értékek: a gondoskodás, a törődés és a kötődés lesznek a legjobb ellenszerek a napjaink társadalmát eluraló közömbösségre, énközpontúságra és idült agresszióra?
(Lázár Ervin: A harmadik évezred)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.