kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Csernobil helyett Hmelnyickij

2000 júniusában Kucsma államfő kijelentette: a csernobili atomerőművet a nemzetközi támogatástól függetlenül december 15-én bezárják. Most azonban, a végleges bezárást megelőző néhány hétben ukrán parlamenti képviselők és az atomenergia-ipar azt próbálják meg elérni, hogy Csernobil bezárása előtt biztosítva legyen a két ukrajnai atomreaktor, Hmelnyickij-2 és Rivnye-4 (K2R4) EBRD általi finanszírozása.
Sem környezetvédelmi, sem szociális, gazdasági, sem pénzügyi szempontból nem fogadható el a nemzetközi követelményeknek meg nem felelő, részben felépített, szovjet tervezésű ukrajnai reaktorok befejezése. Az elmúlt öt évben, mialatt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az EBRD felülvizsgálta ezeket a beruházásokat, felszínre kerültek annak hibái.
Ezek többek között a következők:
Nincs szükség rájuk. Az utolsó csernobili egység bezárása kevesebb mint 1000 MW kapacitást von el az ukrán villamosáram-hálózatból. A gazdasági visszaesés és az energiaszektor átalakítása miatt 20 ezer MW feletti a kihasználatlan kapacitás. Így Csernobil bezárása nem fogja hátrányosan befolyásolni Ukrajna áramtermelését.
Biztonsági követelmények. A K2R4 reaktorokra vonatkozólag javasolt biztonsági követelmények jelentősen alulmaradnak az Európai Unió országaiban újonnan építendő reaktorok követelményeivel szemben. A VVER 1000-nek több tervezési hibája van, és a hitel-visszafizetések az ukrán atomerőmű-beruházó cég, az Energoatom bevételeinek jelentős részét felemésztenék, miközben ezekre a pénzekre a javítási munkák és más ukrán atomerőművek dolgozói munkabérének fedezésére volna szükség. Ebből eredően K2R4 megépítése közvetlenül ahhoz fog vezetni, hogy más atomerőművekben csökkennek a működéssel kapcsolatos minőségi elvárások, ezáltal növelve a nukleáris balesetek veszélyét Ukrajnában.
Gazdasági kihatások. Az egyetlen független elemzés, melyet az EBRD és az Európai Bizottság megbízásából a Nemzetközi Szakértői Tanács készített, rámutatott, hogy K2R4 befejezése nem gazdaságos, ezért azt el kell vetni. Megállapításuk, mely szerint a beruházás az egymilliárd dollárt meghaladó nyugati hitellel való visszaélés volna, máig megállja a helyét. A civil szervezeteknek azonban vannak elképzelései arról, miként lehetne ezen összegnek akár csak töredékével is kedvező kihatású alternatív beruházásokat támogatni.
Pénzügyi felelősség. Az EBRD felel a részvényeseivel, így a befizető országok adófizetőivel szemben azért, hogy kizárólag olyan beruházásra ad hitelt, melyek esetében reális esély van a hitel és kamatai visszafizetésére. A K2R4 projekt nem életképes pénzügyileg, és soha nem is lesz az. A készpénzes befizetések, melyeket az Energoatom a szolgáltatott elektromos áramért kap, jelenleg csupán 7,9%-ot tesznek ki. A K2R4 hitelének visszafizetése tönkretenné az Energoatomot.
Alternatív energiaprojektek. Az ukrán áramtermelésnek és -szolgáltatásnak szüksége van beruházásokra. Ukrajna a világ egyik legkevésbé hatékony országa az elektromosáram- és energiaszektorban.
Az ország tetemes összegeket veszít évente a pazarló energiahasználat következtében. E helyzetre számos tanulmány rámutatott, és javaslatokat tett a problémák megoldására. Ezen terveket azonban nem fejlesztették tovább, mivel a szükséges pénzkereteket és kormányzati garanciákat K2R4-re szánták.
Amennyiben az EBRD nem áll el ezeknek a beruházásonak a támogatásától, annak vesztesei a környezet és a társadalom lesznek. Az ukrán lakosság nem támogatja ezt a beruházást, mint ahogy az a közmeghallgatások és a közvélemény-kutatások alkalmával is nyilvánvalóvá vált. A K2R4 befejezése katasztrofális következményekkel járna számukra, mivel jogi kötelezettségük volna visszafizetni a hitelt, akár (jól) működik a K2R4, akár nem. Amennyiben az EBRD vállalja e beruházás finanszírozását, teljesen hitelét veszti. Az EBRD-re — jogosan — úgy fognak tekinteni, mint ami engedett az atomenergiaipar lobbistáinak.
A világ környezetvédő szervezetei levélben fejezték ki tiltakozásukat Jean Lemierre, az EBRD elnöke felé.
(A Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat anyaga alapján)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.