kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nyílt levél Pokorni Zoltán oktatási miniszter részére a rádiótelefonok használatának korlátozásáról az oktatási intézményekben

Tisztelt Miniszter Úr!
Azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, hogy szíveskedjen az oktatási intézményekben megtiltani vagy korlátozni a kiskorúak rádiótelefon-használatát. Kérésünk indokai a következők:
Bár jelenleg a világon nincs végleges tudományos álláspont az úgynevezett nem ionizáló sugárzások — amelyekkel a rádiótelefonok is működnek — egészségkárosító vagy ártalmatlan mivoltáról, e tárgyban világszerte számos kutatás folyik. Ezekből, valamint a tudomány által már korábban felfedezett tényekből azonban jelenleg is tudható, hogy
· ezek a sugárzások az emberi testben biológiai reakciókat váltanak ki,
· az embert érő különféle sugárterhelés folyamatosan nő,
· az ilyen sugárzások által a legnagyobb veszély a gyermekekre, illetve fiatalokra leselkedik, mert szervezetük, központi idegrendszerük fejlődésben van, továbbá testtömegük nagyobb százaléka víz, amely a nem ionizáló sugarak nagyobb elnyelődését okozza.
Kérésünk alátámasztására még a következőket hozzuk fel:
A világ számos egyetemén, kutatóintézetében folyó vizsgálatok eredményeire még éveket kell várni. Thuróczy György, az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézet munkatársa szerint az Egészségügyi Világszervezet programja keretében folyó, a kézitelefonok egészségügyi hatásait vizsgálni hivatott program eredményei legkorábban 2003 körül várhatók.
Az egészségügyi kockázatokra tekintettel már számos irányelv illetve rendelkezés született, amely tiltja adóantenna-torony elhelyezését gyermek-, oktatási vagy egészségügyi intézmények épületén és telkén.
Az elmúlt évben Nagy-Britanniában Sir William Stewart professzor 10 hónapig tartó vizsgálatának eredményeként a kormány ígéretet tett a téma átfogó kutatásának finanszírozására. A jelentés nyilvánosságra hozatala alkalmából Ivett Cooper egészségügyi államtitkár megerősítette: tárgyalásokat kezdenek a távközlési ipar illetékeseivel, hogy azok ne reklámozzák a gyerekek közt a mobiltelefonokat". A professzor kijelentette: Gyermekeinket arra kellene ösztönöznünk, hogy a rádiótelefonokat csak végszükségben, veszélyhelyzetben használják, amíg további kutatások megnyugtatóan nem döntik el a kérdést." Tekintettel az alsó- és középfokú oktatási intézményekben folyó jelenlegi megengedő gyakorlatra, a nagy egészségügyi kockázatra, valamint arra, hogy a mobiltelefonok használata nem elengedhetetlenül szükséges az iskolában folyó oktató-nevelő munkához, és hogy a mobiltelefont a szülők döntése alapján nem használó gyermekek hátrányos befolyás alá kerülnek, kérjük Miniszter Urat, a rendelkezésére álló minden eszközzel lépjen fel a kérdés megnyugató rendezése érdekében.
Készült: A mobiltelefon átjátszóállomások hatásai és létesítési körülményei Magyarországon című környezetvédelmi és más civil szervezetek, lakossági csoportok által 2001. január 19-én Budapesten megrendezett tanácskozás résztvevőinek elhatározásából.
Sir William Stewart vizsgálata tíz hónapig tartott. Számos szakembert vont be a távközlési szakértőktől az idegsebészekig, és eredményeinek összegzése után a kutató óvatos megközelítést ajánlott. Mint mondta, egyelőre ellentmondásosak a tárgyban megjelent tanulmányok, ám ha bármilyen eddig ismeretlen káros hatásra fény derülne, azt legelőször a gyermekeken lehetne észrevenni, hiszen az ő szervezetük még fejlődésben van. Hozzátette azonban, a mobiltelefonok használata nem teljesen veszélytelen. A működtetésükhöz használt technológia nem veszélyezteti ugyan általában az emberek egészségét — fejtegette — ám előzetes jelek arra utalnak, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás alig észrevehető, finom biológiai változásokat okoz a szervezetben. Mivel a gyerekek koponyája vékonyabb és agyuk még fejlődésben van, őket e kisugárzás erősebben érintheti. Ez nem szükségszerűen vezet betegséghez, de — mint a professzor hangsúlyozta — ez még mindig viszonylag új technológia, ezért további vizsgálatokra mindenképpen szükség van.
(Kossuth Rádió — Szonda)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.